Sint-Genesius-Rode weigert startplaats te zijn voor De Gordel

© Belga

De faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode blijft bij haar weigering om als startplaats van De Gordel te fungeren. Het evenement mag wel via de gemeente passeren.

Vlaams minister van Sport (N-VA) Philippe Muyters vindt de weigering “volslagen onbegrijpelijk” en bevestigt dat De Gordel 2012 hoe dan ook doorgaat op 2 september. “De faciliteitengemeente was in 1981 de bakermat van het sportevenement en is dus onlosmakelijk verbonden met de Vlaamse boodschap ervan”, aldus Muyters. N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts wil dat de federale regering ingrijpt.

Het gemeentebestuur weigerde tot twee maal toe in te gaan op de vraag van Bloso om als start- en aankomstplaats te fungeren. Burgemeester Myriam Delacroix-Rolin (cdH) verwees naar de mobiliteitsproblemen door het afsluiten van het dorpscentrum, de hinder voor bewoners en handelaars “die geen economisch profijt uit het evenement halen” en de kost voor de gemeente, geraamd op 50.000 euro. Bovendien zouden andere gemeenten bereid zijn de rol van Rode over te nemen.

Geen consensus

Woensdag kwam het gemeentebestuur in spoedzitting samen over de laatste vraag van De Gordel. Omdat er geen consensus gevonden werd tussen de Franstalige schepenen en hun Vlaamse collega, moet een bijzondere gemeenteraad zich over de zaak uitspreken. Maar volgens de burgemeester zal ook die niet ingaan op de vraag.

De N-VA legt zich daar niet bij neer: “Dit is onbegrijpelijk en te gek voor woorden. Als de Franstaligen in het gemeentebestuur van Rode denken dat ze zich met dit soort manoeuvres moeten profileren tegenover een sport- en gezinshappening waaraan jaarlijks tienduizenden mensen deelnemen, van allerlei politieke overtuigingen, dan is dat meelijwekkend. (…) Ook voor de Vlamingen in Sint-Genesius-Rode zelf zullen we tot de laatste snik proberen om hun gemeente te behouden als trefpunt.

‘In Rode is alles begonnen’

In Rode is immers alles begonnen, in 1981″, stelt minister Philippe Muyters. Voor hem bewijst het incident dat er ondanks de splitsing van BHV geen sprake is van pacificatie in de Vlaamse Rand van Brussel.

Kamerlid en N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts wil dat de federale regering optreedt. Die beschikt volgens hem immers over verdergaande, dwingende bevoegdheden. “Als de federale minister van Binnenlandse Zaken de gouverneur opdracht geeft om het openbaar domein en de politie ter beschikking te stellen, gaat de Gordel gewoon door in Rode.

Dat kan op basis van de federale wetgeving. Wij eisen dan ook dat Elio Di Rupo en Joëlle Milquet onmiddellijk optreden”. Hij vraagt alle Vlaamse partijen, uit meerderheid en oppositie, om deze eis

krachtdadig te ondersteunen.

Bloso: ‘geen commentaar’

Gordel-organisator Luc Peirlinck van Bloso wil geen commentaar geven op de weigering van het schepencollege van Sint-Genesius-Rode om bij de komende Gordel als trefpunt te fungeren. “Wij

wachten de gemeenteraadsbeslissing van donderdag af. We gaan ook nog geen alternatieve oplossing bekendmaken. Als wij dat zouden doen, is er immers geen reden meer dat men morgen nog zou vergaderen”, aldus Peirlinck.

De 32ste Gordel wordt onder het motto “nog 1 keer voluit” op 2 september in de Vlaamse rand voor de laatste keer georganiseerd volgens de klassieke formule van korte en lange fiets- en wandeltochten vanuit de 4 trefpunten Sint-Genesius-Rode, Dilbeek, Zaventem en Overijse. Het sportieve evenement zal nadien op een totaal andere manier worden ingevuld. Hoe dat zal gebeuren, is nog niet bekend.

De Gordel ging in het begin van de jaren ’80 van start als vorm van sensibilisering voor de problematiek van het Vlaams karakter van rand. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content