Siegfried Bracke trekt Gentse N-VA-lijst

31/01/12 om 14:45 - Bijgewerkt om 14:45

Siegfried Bracke wordt lijsttrekker voor de N-VA in Gent. De tweede plaats gaat naar senator Elke Sleurs.

Kamerlid en voormalig VRT-journalist Siegfried Bracke trekt de N-VA lijst in Gent. Op nummer 2 komt N-VA-senator Elke Sleurs. Op drie wordt een "wit konijn" verwacht, een kandidaat die later wordt voorgesteld. Op vier staat Karlijn Deene en op vijf Isabelle De Clercq (LDD), die ook nog voor CD&V in de gemeenteraad zetelde.

Lijstduwer wordt huidig gemeenteraadslid en gemeenschapssenator Helga Stevens, die momenteel een eenmansfractie vormt voor N-VA in de Gentse gemeenteraad. Tweede lijstduwer wordt volksvertegenwooriger Peter Dedecker, derde lijstduwer wordt KU Leuven professor Matthias Storme.

Over de ambities zegt Bracke dat hij beter wil doen dan de verkiezingen in 2006, toen N-VA één zetel haalde. "We gaan niet meteen alle pannen van het dak kunnen spelen, want we zijn een jonge partij. Maar we willen een factor zijn, een belangrijke speler". Bracke zegt ook een mandaat als kamerlid te willen combineren met de gemeenteraad, als de kiezer daarover beslist.

Centraal programmathema: wonen en stadsfinanciën
Centraal thema in het partijprogramma van N-VA Gent is wonen. "Gent is dan wel de mooiste stad van de wereld, het moet de beste plek worden om te wonen", klinkt het. N-VA koppelt er onder meer ook veiligheid en meer en betere kinderopvang aan. Wat de stadsfinanciën betreft belooft N-VA geen belastingverhoging.

De komende pensioneringsgolf is voor de partij een opportuniteit om het personeelsbestand van de stad aan te pakken. Wat het OCMW betreft, wil N-VA Gent onder meer de migratie aan banden leggen en de strijd tegen sociale fraude aangaan en, zegt Bracke nog, "wie iets krijgt, moet er ook iets voor terugdoen".

Bracke roept op tot faire verkiezingsstrijd

Bracke roept de Gentse politieke partijen op een faire verkiezingsstrijd te houden en hoopt dat CD&V en Open VLD op eigen kracht verdergaan. "Ik hoop dat ze sp.a/Groen niet depanneren voor een project dat het hunne niet is", klonk het. "Inhoudelijk is het trouwens roodgroen aan de ene kant, de rest aan de andere kant". (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners