‘Siegfried Bracke moet ontslag nemen bij de VRT’

Siegfried Bracke (N-VA) © BELGA
Simon Demeulemeester

Bart Tommelein (Open VLD) eist dat Siegfried Bracke ontslag neemt bij de VRT. Dat het N-VA-Kamerlid felle kritiek uit op de VRT, maar er wel nog steeds op de loonlijst staat, noemt hij ‘belangenvermenging’

Dat N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke in een open brief felle kritiek uit op de VRT, maar er wel nog steeds op de loonlijst staat, schiet bij Bart Tommelein (Open VLD) in het verkeerde keelgat.

Bart Tommelein, Open VLD-fractieleider in het Vlaams parlement, is niet gediend van de kritiek die N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke uitte op de VRT in een opiniestuk in De Morgen. Tommelein vindt dat ‘wij als politici ons niet mogen bemoeien met de redactie en de programmering van de openbare omroep’, zo zegt hij in De Standaard. Maar er is meer, aldus Tommelein: ‘Het is straf dat een federaal parlementslid zich uitlaat over een bedrijf waar hij zelf nog op de loonlijst staat.’ Tommelein heeft het zelfs over ‘belangenvermening’. En dus klinkt het ferm bij de liberaal: ‘Ik eis dat Bracke ontslag neemt bij de VRT.’

‘Bracke zou ook niet met zo’n kritiek gediend geweest zijn’

De Standaard bevestigt op gezag van de VRT dat Bracke nog in dienst is bij de openbare omroep, als ‘contractuele werknemer wiens arbeidsovereenkomst geschorst is wegens politiek verlof.’ Tommelein wordt bijgetreden in zijn kritiek door Veli Yuksel, ook ex-journalist en mediaspecialist van de CD&V in het Vlaams parlement. Ook Yuksel vindt het ongepast dat politici oordelen over ‘het functioneren van een hoofdredacteur. Dat is de autonomie van het management en de ceo van de openbare omroep.’ Eenzelfde geluid bij Vlaams coalitiepartner van N-VA en CD&V, de SP.A. Philippe De Coene, voorzitter van de mediacommissie, zegt dat hij zich kan inbeelden dat Bracke in zijn tijd ook niet zou gediend geweest zijn van dergelijke kritiek.

N-VA nuanceert uitspraken Bracke

En de N-VA? Die nuanceert wat Bracke zegt. Wilfried Vandaele in De Standaard: ‘Bracke spreekt vanuit de buik, vanuit zijn VRT-achtergrond.’ Het is overigens niet voor het eerst dat de N-VA de uitspraken van haar topper moet bijstellen. Eerst was er het verrassende interview in De Standaard, waarbij de ondertussen befaamde ‘bocht van Bracke‘ genomen werd. Bracke verlegde de focus van het communautaire naar het sociaaleconomische door te zeggen dat N-VA ook zonder staatshervorming in een sociaaleconomische herstelregering zou stappen. Voorzitter Bart De Wever en ondervoorzitter Ben Weyts repten zich om te zeggen dat beiden onlosmakelijk verbonden zijn. De Wever noemde Bracke ‘een stouterik’. De ‘stouterik’ excuseerde zich voor zijn uitspraken.

Dat moest Bracke pas nog opnieuw doen, nadat hij opnieuw voor commotie zorgde door de Vlaamse vlag in een interview met Leuvens studentenblad Veto een ‘vod’ te noemen. Ook daar werd vanuit Vlaams-nationalistische kringen verbolgen op gereageerd. In die middens ligt bovendien nog een andere weinig stijlvolle uitspraak in het geheugen: Bracke beweerde in De Tijd ‘geen stijve’ te krijgen bij de idee van een onafhankelijk Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content