Siegfried Bracke: 'Mijn relatie met Daniël Termont is alsnog beschaafd'

22/01/13 om 13:43 - Bijgewerkt om 13:43

Kamerlid en ex-journalist Siegfried Bracke staat intussen al bijna drie jaar mee in de vuurlinie van zijn partij. De kogels floten hem al rond de oren.

Siegfried Bracke: 'Mijn relatie met Daniël Termont is alsnog beschaafd'

© Lies Martens

Het gaat tegenwoordig hard tegen onzacht in de Wetstraat. Elio Di Rupo versus Bart De Wever, Bart De Wever tegen koning Albert, half Vlaanderen tegen de regering, de hele meerderheid tegen de N-VA. Kamerlid en ex-journalist Siegfried Bracke staat intussen al bijna drie jaar mee in de vuurlinie van zijn partij. De kogels floten hem ook al rond de oren.
In 2012 hebt u zich voor het eerst in de Gentse gemeenteraadsverkiezingen gewaagd. In Gent was de N-VA-score lang niet zo goed als die in Antwerpen. Voelt u niet aan dat men dat her en der aangrijpt om u in problemen te brengen?
Bracke: Ik weet wel dat men denigrerend probeert te doen, maar ik ben niet in de problemen te brengen. De N-VA steeg in Gent van één naar negen verkozenen, en met onze 17 procent zijn we de tweede partij van de stad. Wij zijn groter dan de Gentse liberalen. Wie dat een nederlaag wil noemen, doet maar. Maar intussen voel ik wel aan dat er in Gent stilaan een 'stadsnationalisme' bedreven wordt waarvan ik echt geen voorstander ben: 'wij progressieven' zijn de echte stedelingen, en de anderen horen er eigenlijk niet echt bij. Mijn God!

Dreigt het rechtse Antwerpen niet de spiegel te zijn van het linkse Gent: de winnaars die doen alsof zij 'de stad' zijn, en de anderen eigenlijk geen 'echte' Antwerpenaren/Gentenaren zijn?
Bracke: Dat is absoluut waar, helaas. En het klopt twee keer niet, maar het blijkt wel een succesvol recept. Maar het slaat nergens op. De antinationalisten in de federale en Vlaamse regering ontpoppen zich in Gent ineens als de grootste chauvinisten. En ze merken zelf niet eens hoe inconsequent dat is. Zelfs de grote internationalist Guy Verhofstadt (Open VLD) laat zich erop betrappen. Ik hoor hem op de Nederlandse radio een interview geven over zijn liefde voor Toscane. 'U hebt ook een Italiaan als schoonbroer?' wordt hem gevraagd. 'Nee,' antwoordt Verhofstadt, 'een Napolitaan. Dat is echt iets heel anders.' Hij was doodernstig (lacht) Wat krijgen we nu? Ik ben iemand die gemakkelijk warm te krijgen is voor mijn eigen club, maar ik ben daarom toch niet tégen de tegenstrever? Ik ben supporter van AA Gent, ik laat me tijdens de match geweldig meeslepen, maar ik blijf wel beseffen dat het een spelletje is. En ik ga ook niet bokkig naar huis als de Gantoise verloren heeft. Ik gruw dus van lieden die elk nationalisme afwijzen en belachelijk maken, maar tegelijk niet vies zijn van stedelijk chauvinisme.

Hoe is uw relatie met Daniël Termont? Bracke: (proeft zijn woorden) Alsnog beschaafd. We zijn het politiek niet eens, maar ik weet natuurlijk dat Termont een intelligente man is. Een van de hoofdstukken uit zijn boek is 'Ik kan alles verkopen'. Dat is absoluut waar. En dat doet hij dan ook. Termont kan inderdaad alles verkopen. Niet in de laatste plaats zichzelf. Ik kan dat niet. Ik wil dat ook niet. (WP)

Het volledige interview met Siegfried Bracke vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners