Siegfried Bracke: 'Een vuurdoop die kan tellen'

14/10/14 om 17:58 - Bijgewerkt om 17:29

"Een vuurdoop die kan tellen", gaf Bracke toe na zijn eerste zitting als Kamervoorzitter. "Maar ik kan dat relativeren, al betreur ik dat tegelijk wel een beetje, want ik denk dat de politieke klasse daar wellicht niet wel bij vaart."

Siegfried Bracke:  'Een vuurdoop die kan tellen'

Siegfried Bracke © Belga

"Een regering kan je niet betwisten als die er nog niet is. En die is er pas als er het vertrouwen is van het parlement. Met puur boerenverstand kom je daar ook op", zei Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) aan Villa Politica na de zitting over de regeerverklaring, die meteen zijn eerste zitting was. "Een vuurdoop die kan tellen", gaf Bracke toe.

Bracke wou niet ingaan op de vraag van PS-fractieleidster Laurette Onkelinx om de regering te laten antwoorden over de aanwezigheid van N-VA-staatssecretaris Theo Francken op een feest van VMO-stichter Bob Maes. De SP.A-oppositie meent dat Bracke het reglement niet kent. "Het reglement is toegepast", zegt Bracke.

Dat zijn voorganger Patrick Dewael (Open VLD) moest tussenkomen over het reglement, bewijst volgens Bracke dat het reglement voor interpretatie vatbaar is. "Wat Patrick Dewael heeft aangebracht, klopt volgens mij zelfs niet", zegt Bracke, die erop wijst dat de voorzitter over reglementaire zaken "door absolute specialisten" wordt geholpen.

Voorzitter van alle parlementsleden

Bracke was de enige kandidaat om het halfrond voor te zitten, dus kwam er dinsdag geen stemming aan te pas. Bracke bedankte meteen zijn voorganger Patrick Dewael om de voorbije maanden, na de verkiezingen, de Kamer te hebben voorgezeten en beloofde te zullen proberen de voorzitter te zijn van alle parlementsleden, zowel van de meerderheid als de oppositie.

De Kamer stelde nadien ook haar Bureau samen. André Frédéric (PS), Françoise Schepmans (MR) en Sonja Becq (CD&V) worden de ondervoorzitters, terwijl Sarah Smeyers (N-VA), Dirk Van Mechelen (Open VLD), Johan Vande Lanotte (SP.A), Stefaan Van Hecke (Ecolo-Groen) en Francis Delpérée (CDH) de andere aangeduide leden zijn. Ook de voormalige Kamervoorzitters en de fractieleiders maken deel uit van het Bureau. (Belga/TE)

Onze partners