Siegfried Bracke: ‘Bij de VRT is de ziekte van vroeger helemaal terug’

Siegfried Bracke © Belga

Volgens N-VA-boegbeeld en oud-journalist Siegfried Bracke moet de VRT besparen op personeel. ‘Er bestaat een lijst van mensen die eigenlijk niet meer functioneren.’

Volgens N-VA-boegbeeld en oud-journalist Siegfried Bracke moet de VRT besparen op personeel. ‘Er bestaat een lijst van mensen die eigenlijk niet meer functioneren.’

Knack brengt deze week een uitgebreid interview met Kamervoorzitter Siegfried Bracke. Behalve over de politieke actualiteit gaat het gesprek even over de openbare omroep, waar Bracke tot zijn toetreding tot de N-VA werkzaam was als journalist. Op de vraag of de VRT nog kan besparen, reageert hij met een opmerkelijk voorstel.

Hoe gaat het vandaag met de VRT?

Bracke:(laconiek) Als ik hen zelf hoor: goed, blijkbaar.

U bent zelf niet zo enthousiast.

Bracke: Laat ik vooraf zeggen dat ik nog altijd geloof in het model: een openbare omroep legt de lat voor alle zenders op een hoger niveau. Dankzij de VRT krijgt de Vlaming radio en televisie van een behoorlijk niveau, tegen een niet al te forse kostprijs.

Toch moet de VRT besparen.

Bracke: En dat moet mogelijk zijn, denk ik. De VRT hoeft de concurrentie niet van de markt te spelen als er wordt geboden op de uitzendrechten van sportwedstrijden, bijvoorbeeld. En ik las onlangs dat de vakbond zelf toegeeft dat er een zogenaamde mismatch-lijst bestaat: daarop staan mensen die creatief een beetje uitgeblust zijn.

Mensen met een burn-out, bedoelt u?

Bracke: Nee, burn-out is een ziekte. Op die lijst staan mensen die eigenlijk niet meer functioneren, maar wel nog worden betaald. En de vakbond vindt dat blijkbaar oké. Dat is terug naar vroeger: de ziekte van voor 1996 is in alle frisheid terug. Er moet bespaard worden en het eerste wat de VRT doet, is beknibbelen op het aanbod. Net zoals vroeger, toen er ook niet aan het personeel geraakt mocht worden. Ik hoop niet dat men dat nog altijd vindt.

Hoeveel mensen staan er op die fameuze lijst?

Bracke: Enkele honderden. Ik denk dat daar toch eens een grondige oefening moet gebeuren.

Joël De Ceulaer en Peter Casteels

Lees het volledige interview met Siegfried Bracke deze week in Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content