Sharia4Belgium: 'Nooit opgeroepen tot geweld'

30/03/12 om 19:36 - Bijgewerkt om 19:36

'Wij zijn een vreedzame organisatie. Ik heb nooit opgroepen tot geweld.' Dat heeft woordvoerder Fouad Belkacem van Sharia4Belgium voor de rechtbank gezegd.

Sharia4Belgium: 'Nooit opgeroepen tot geweld'

© Belga

Het openbaar ministerie heeft opnieuw twee jaar cel en 2.750 euro boete gevorderd voor Fouad Belkacem (29), de woordvoerder van Sharia4Belgium. Hij gaat echter voluit voor de vrijspraak.

Vrije meningsuiting

"Wij zijn een vreedzame organisatie. Soms doe ik controversiële uitspraken om bepaalde zaken aan te kaarten, maar ik heb nooit opgeroepen tot geweld. Ik heb alleen mijn recht op vrije meningsuiting gebruikt", zei Belkacem aan de Antwerpse strafrechter.

Aanzetten tot haat en geweld

Belkacem wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims in verschillende YouTube-filmpjes en tijdens een persconferentie op 22 mei 2010. Belkacem stelde dat hij in elk filmpje duidelijk zegt dat hij niet oproept tot geweld.

Geweerschoten

Toen de voorzitter hem vroeg waarom er dan in de filmpjes geweerschoten op de achtergrond te horen zijn, antwoordde Belkacem dat het om een beltoon ging. "De gsm van de cameraman ging af en we konden die schoten er niet meer uithalen."

Belaging

Hij staat daarnaast terecht voor het belagen van Frank Vanhecke, de weduwnaar van Marie-Rose Morel, door de brutale verwensingen die hij na haar overlijden deed in een filmpje. Zijn advocaat pleitte dat er geen sprake is van 'belaging', omdat er geen repetitief karakter is.

"Hij heeft het filmpje slechts één keer op internet gezet. Het feit dat het meermaals bekeken werd, doet daar geen afbreuk aan. De belaging moet zich bovendien beperken tot de persoon op zich, in dit geval dus Marie-Rose Morel, en kan niet uitgebreid worden naar Frank Vanhecke", pleitte zijn advocaat Walter Damen.

Vlaams Belang

Belkacem zei op het einde van zijn proces nog dat Filip Dewinter en het Vlaams Belang zijn geloof en godsdienst voortdurend aanvallen. "Maar hun uitlatingen worden gedekt door de vrijheid van meningsuiting terwijl ik voor de rechtbank moet verschijnen voor aanzetten tot haat en geweld."

De rechter vroeg hem tot slot of hij in de toekomst zinnens was om nog meer van dergelijke filmpjes te maken. Belkacem antwoordde dat dat van de samenleving afhing. Als zij de moslims met rust laat en hen niet voortdurend "uit hun kot lokt", dan zijn de filmpjes niet meer nodig. Hij verwees daarbij onder meer naar de recente 'boerka-bikini'-affiches van het Vlaams Belang.

Het vonnis volgt op 4 mei. (Belga/EE)

Onze partners