‘Sharia4Belgium had buitenlanders nodig voor rellen Molenbeek’

© Belga

De niqab-rellen in Molenbeek waren het werk van een, veelal niet uit Molenbeek afkomstige, minderheid. Dat zegt Andre Vandoren van de antiterreurorganisatie OCAD.

De niqab-rellen in Molenbeek waren het werk van een, veelal niet uit Molenbeek afkomstige, minderheid. Dat zegt Andre Vandoren van de antiterreurorganisatie OCAD.

Voor de rellen in Molenbeek, naar aanleiding van de arrestatie van een vrouw in niqab, moest aanstoker Sharia4Belgium een beroep doen op “buitenlandse collega’s”, zo zei Andre Vandoren van de antiterreurorganisatie OCAD in het VRT-programma Terzake.

Knack.be schreef eerder dat de Britse leider en bezieler van het Sharia4-netwerk Anjem Choudary zijn achterban via sms had opgeroepen om ‘gepast te reageren’ op de arrestatie van de vrouw in niqab.

De man werd daarover in Terzake aan de tand gevoeld, maar ontkende de onrusten aangestookt te hebben. “Het werd opgestart in België. Ik heb gesproken met de broeders over de situatie en ik heb er zeker de aandacht op gevestigd. Maar ik heb de manifestatie niet georganiseerd. Die werd georganiseerd door de broeders in België,” aldus Choudary.

Rahali: ‘Het zal Sharia4Belgium niet lukken jongeren te misleiden met hun leugens’

Dat België valt nogal ruim te interpreteren, aldus zowel Andre Vandoren als filmmaker Hassan Rahali. Die laatste was stellig over wie achter de rellen zat: “Sharia4Belgium bestaat volgens mij niet in Brussel. Ze proberen bepaalde jongeren te misleiden met hun leugens, maar dat zal hen niet lukken.”

Vandoren trad Rahali bij: “Het grote merendeel van de mensen die we opgepakt hebben, bestond uit mensen uit Antwerpen en buiten Brussel en ook uit Nederland en zelfs enkelen uit Spanje.” Vandoren is echter niet verbaasd dat Sharia4Belgium-leden in Brussel opduiken. “We hebben hen bij eerdere incidenten al opgemerkt. Deze provocaties verbazen ons niet.”

Niet veel sympathie voor Sharia4Belgium

Rahali, die zelf in Molenbeek woont, voelde in de Molenbeekse gemeenschap niet veel sympathie voor de relschoppers van Sharia4belgium: “De Molenbeekse gemeenschap onderschrijft die groepering niet. De jongeren tussen 15 en 18 jaar die zich onbewust lieten meeslepen in de manipulatie, lieten zich de dag erna niet meer vangen eenmaal ze de waarheid hoorden.”

‘Niet alle moslims zijn voor de sharia’

Rahali benadrukt de frustratie die aan de basis ligt van de kwetsbaarheid voor manipulatie: “Het zijn jongeren, kinderen. We, zowel de overheid als hun ouders en oudere broers, moeten hen iets anders bieden. Je moet ook weten over welke jongeren het gaat. Molenbeek telt 40.000 jongeren, die stonden niet allemaal op straat. Het waren er misschien een 50-tal. Dat is geen meerderheid. Het lijkt alsof alle moslims voor de sharia zijn. Dat is niet zo.”

Ook Vandoren waarschuwt voor een veralgemening: “Wij moeten klaar en duidelijk de zaken bekijken: Sharia4Belgium heeft een beroep moeten doen op buitenlandse collega’s voor de rellen in Molenbeek. Het aantal jongeren dat uit Molenbeek kwam was tot een minimum te herleiden.” (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content