'Sharia4-groeperingen verspreiden intolerante interpretatie islam'

25/04/13 om 16:25 - Bijgewerkt om 16:25

De Europese politieorganisatie Europol waarschuwt in de jongste editie van het 'EU Terrorism Situation and Trend Report' voor radicale moslimorganisaties als Sharia4Belgium.

'Sharia4-groeperingen verspreiden intolerante interpretatie islam'

© Belga

De Europese politieorganisatie Europol waarschuwt in de jongste editie van het EU Terrorism Situation and Trend Report voor radicale moslimorganisaties als Sharia4Belgium. "Er zijn
aanwijzingen dat de ideologie die door Sharia4Belgium en andere groeperingen verspreid worden, bijgedragen heeft tot de radicalisering en inlijving van EU-burgers in het Syrische conflict", zegt Europol in het rapport, dat vaststelt dat het aantal terroristische aanslagen toegenomen is in Europa in 2012.

Europol verwijst in het rapport verschillende keren naar het "religieus geïnspireerd" terrorisme in België. In het hoofdstuk "Terroristische en gewelddadig extremlistische activiteiten" besteedt de politieorganisatie aandacht aan Sharia4Belgium.

"In 2012 kregen radicale moslimgroepen die een naam gebruiken met 'Sharia4' en de naam van een land of regio, zoals Sharia4Belgium en Sharia4Holland, uitgebreide publieke aandacht door hun controversiële demonstraties en standpunten. Ze zijn voorzichtig om hun aanhangers niet op te roepen om terroristische handelingen te plegen. Niettemin, ze loven terroristische groeperingen en stellen terroristen voor als helden."

Door die activiteiten zorgen de 'Sharia4'-groeperingen voor het verspreiden van een hoogst intolerante interpretatie van de islam, schrijft Europol. "Inclusief het ondersteunen van gewelddadige acties in de naam van religie, in het publiek domein, waardoor ze kwetsbare individuen blootstellen aan radicale ideeën. Individuele leden van deze groepen, die actief op zoek gaan om niet moslims te provoceren, hebben zich gewelddadig verzet of hebben ordediensten aangevallen in sommige lidstaten in 2012.

Toename terroristische aanslagen in Europa
Er zijn aanwijzingen dat de ideologie die door Sharia4Belgium en andere groeperingen verspreid worden, bijgedragen heeft tot de radicalisering en inlijving van EU-burgers in het Syrische conflict." Het rapport bevestigt dat "een aantal inwoners van België", vooral tussen de 18 en 24 jaar oud, in 2012 naar Syrië trokken om te strijden.

Europol telde 17 dodelijke slachtoffers van terroristische aanslagen in de Europese Unie in 2012. In België viel één dodelijk slachtoffer, namelijk de imam van de Brusselse moskee die op 12 maart omkwam na brandstichting in het gebouw. "De moord op de imam van een sjiitisch moskee in Brussel tijdens een brandstichting zou het gevolg kunnen zijn van de spanningen tussen sjiieten en soennieten, verergerd door het Syrische conflict. Geen andere significante incidenten van deze aard werden binnen de EU echter gemeld aan Europol." (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners