03/12/14 om 07:40 - Bijgewerkt om 07:39

Senaat heeft 273 vaste medewerkers voor amper 8 vergaderingen

Hoewel de Senaat hervormd is, en er nog maar acht vergaderingen per jaar gepland staan, staan er nog altijd 273 vaste medewerkers op de loonlijst. 'Er is te weinig nagedacht over de gevolgen van de hervorming', klinkt het.

Senaat heeft 273 vaste medewerkers voor amper 8 vergaderingen

© Belga

De hervormde Senaat heeft nog altijd 273 voltijdse medewerkers, terwijl er amper acht jaarlijkse bijeenkomsten op de agenda staan. De Senaat probeert zijn ambtenaren te slijten aan de andere parlementen, zonder succes. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Sinds de zesde staatshervorming stelt de hervormde Senaat weinig voor. Er zitten maar zestig senatoren, het aantal commissies is ingeperkt tot drie en de senatoren komen jaarlijks acht tot tien keer samen. Ondanks die hervorming bleven de 273 vastbenoemde medewerkers van de Senaat op post, ook al is er voor hen weinig om handen. "Er is niet genoeg nagedacht over de consequenties van de hervorming", zegt ondervoorzitter Karl Vanlouwe (N-VA).

Op de loonlijst van de Senaat staat onder anderen een honderdtal universitairen (vooral vertalers en tolken), 15 commissiesecretarissen (van wie er 12 overbodig zijn), 32 veiligheidsagenten en een grote groep Kamerpersoneel dat het papier rondbrengt of de koffie bedeelt. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners