Seksuele delinquent blijft aandringen op euthanasie

04/02/14 om 22:43 - Bijgewerkt om 22:43

Seksuele delinquent blijft aandringen op euthanasie

Een seksdelinquent in de gevangenis wil uit het leven stappen. © Getty Images/iStockphoto

Van Den Bleeken heeft daarom een kort geding aanegspannen tegen minister van Justitie Turtelboom. Dat zal op 12 mei behandeld worden door het Brusselse hof van beroep, is nu belsist.

Van Den Bleeken is al bijna 30 jaar geïnterneerd na seksuele misdrijven en heeft al die tijd in de gevangenis gezeten, waar hij niet de aangepaste behandeling krijgt. Drie jaar geleden vroeg de man euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden, maar de Federale Commissie Euthanasie wil pas op die vraag ingaan als alle therapeutische mogelijkheden uitgeput zijn. Nederland beschikt over een instelling voor geïnterneerden waar Van Den Bleeken wel aangepaste hulp zou kunnen krijgen.

Overplaatsing of sterven

De man dagvaardde daarop de minister van Justitie in kort geding en vroeg om naar een Nederlandse instelling te worden overgebracht of de kans te krijgen om euthanasie te laten uitvoeren. In een tussenvonnis vroeg de kortgedingrechter bijkomende stukken op maar de minister ging tegen dat tussenvonnis in beroep.

Van Den Bleekens advocaat, meester Jos Vander Velpen, betwistte de ontvankelijkheid van dat beroep maar kreeg daarin ongelijk van het hof van beroep. Datzelfde hof trok daarop het hele dossier naar zich toe en zal het kort geding nu behandelen op 12 mei. (Belga/TV)

Onze partners