Seksueel misbruik binnen de kerk: tiende van de verzoeningsdossiers behandeld

20/02/13 om 17:01 - Bijgewerkt om 17:00

Het Centrum voor Arbitrage, dat de dossiers behandeld van slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk, heeft al een tiende van alle verkregen dossiers behandeld.

Seksueel misbruik binnen de kerk: tiende van de verzoeningsdossiers behandeld

© Belga

In totaal hebben 621 slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk een aanvraag tot verzoening en arbitrage ingediend bij het Centrum voor Arbitrage. Tot nu zijn 67 dossiers of ruim een tiende van de aanvragen afgehandeld.

De afgehandelde dossiers zijn goed voor 303.000 euro aan schadevergoedingen. In 2012 werden 30 zaken via bemiddeling afgehandeld, wat voor Stefaan Van Hecke (Groen) erop wijst dat de kerk echt akkoorden

wil afsluiten.

Het totale aantal dossiers ligt met 621 een stuk hoger dan de 400 dossiers die enkele maanden geleden werden vermoed. Dat heeft alles te maken met de 185 dossiers die in oktober en november (86) op de valreep werden ingediend. De slachtoffers zijn voornamelijk Nederlandstalig, met449 tegen 171 Franstaligen, en 80 procent van diegene die een dossier indienden zijn mannen. Er zijn 12 dossiers van slachtoffers die overleden zijn, 16 aanvragen werden vanuit het buitenland ingediend.

Tot drie miljoen euro aan schadevergoeding

Op basis van de afgehandelde dossiers, schat Renaat Landuyt (sp.a) dat de totale schadevergoeding voor de Kerk kan oplopen tot een bedrag tussen 2,5 en 3 miljoen euro. Van de afgehandelde dossiers zijn er 48 "lichte" en 19 "zware" gevallen van misbruik. De schadevergoeding bij de "lichte" dossiers bedroeg hoogstens 5.000 euro, bij de "zware" dossiers lag dat hoger.

"Ik ben vooral blij dat er grote verzoeningsbereidheid is bij alle partijen en dat de slachtoffers nu eindelijk gehoord worden en de erkenning krijgen die ze verdienen", stelt Carina Van Cauter (Open Vld). Zij werd bijgetreden door Van Hecke. Die plaatste ook een kritische noot bij het verslag: "Aan het huidige tempo duurt het nog twee jaar voor alle dossiers verwerkt zijn. Daarom roep ik het Centrum op te versnellen waar kan". (Belga/EA)

Onze partners