Seksisme wordt strafbaar

24/11/12 om 08:40 - Bijgewerkt om 08:40

Seksisme wordt strafbaar en het wordt een verzwarende omstandigheid bij andere misdrijven. Zo stelt minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (CDH) voor.

Seksisme wordt strafbaar

© Thinkstock

In haar wetsontwerp dicht de minister de 'gaten' die ze aantrof in de strafwet. Zo bestrijdt de genderwet van 2007 alleen wie aanzet tot discriminatie, haat of geweld tegen personen van het andere geslacht. De minister wil niet alleen het aanzetten tot seksisme bestraffen, maar ook de act zelf.

Daartoe schuift ze een definitie naar voren. Die luidt: "Elk gebaar en elke uitspraak die duidelijk bedoeld is om misprijzen uit te drukken ten aanzien van een of meer personen van een ander geslacht op basis van hun geslacht, of die hen als minderwaardig beschouwt of die hen reduceert tot hun seksuele dimensie en die een ernstige aanslag op hun waardigheid betekent".

Seksisme wordt ook een verzwarende omstandigheid voor andere misdrijven. Ook zullen slachtoffers van seksuele intimidatie in openbare ruimtes of op straat straks een burgerlijke klacht kunnen indienen. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners