‘Seks op veertien wordt zeker niet de nieuwe norm’

© Getty Images/iStockphoto
Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

‘De wetgeving omtrent de leeftijd van seksuele meerderjarigheid zal worden geharmoniseerd.’ Het is een intrigerende zin in het 147 pagina tellende regeerakkoord van het kabinet Michel. Het is ook een korte zin zonder uitleg en duiding zodat hij volgens Erika Frans van Sensoa al voor veel misverstanden heeft gezorgd. ‘Seks op 14 jaar wordt zeker niet de nieuwe norm, zoals hier en daar wordt gesuggereerd. De belangrijkste vernieuwing is dat seksuele handelingen tussen jongeren onder de zestien jaar met wederzijdse toestemming niet langer strafbaar is.’

In ons land is een jongere vanaf 16 jaar seksueel meerderjarig. Vanaf die leeftijd wordt hij of zij geacht bekwaam te zijn om toestemming te geven voor seksuele handelingen. Wie seks heeft met iemand die geen 16 is, is dus strafbaar, ongeacht hoe oud die persoon is. De wet maakt bovendien geen onderscheid in de aard van een seksuele handeling: een tongzoen wordt door de wetgever op hetzelfde niveau geplaatst als coïtus of geslachtsgemeenschap.

Dat betekent dat een zeventienjarige geen seks mag hebben met een vijftienjarige. Sterker, als dat gebeurt met penetratie, riskeert die een veroordeling wegens verkrachting. Zonder penetratie is het aanranding van de eerbaarheid. Het gaat hierbij steeds om consensuele seks, dus met wederzijdse toestemming. Seks waarbij één van beide partners zich verzet, blijft altijd strafbaar ook na de wetswijziging.

Anomalie

Eén van de tekortkomingen van de wet is dat er geen onderscheid wordt gemaakt inzake de leeftijd van de pleger. ‘Een volwassene van 35 die seks heeft met vijftienjarige is even strafbaar als een vijftienjarige die dat met een leeftijdgenoot doet’, zegt Erika Frans. ‘Dat is een anomalie en het schept misverstanden. We zijn niet voor de verandering van wet als het gaat om volwassenen, wel voor jongeren.’

Het voorstel van Sensoa en co introduceert een maximaal leeftijdsverschil van 3 jaar om de gelijkwaardigheid van de seksuele partners te garanderen. Uit alle wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een leeftijdsverschil van meer dan drie jaar eerder uitzonderlijk is.

Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bevestigt dat de verschillende leeftijdsgrenzen in de wet voor verwarring zorgen en dat enige harmonisatie inderdaad wenselijk is. Wat de nieuwe benedengrens zal worden is nog niet vastgelegd.

Twaalf

Jongeren hebben hun eerste seksuele ervaring gemiddeld rond hun twaalfde, met de eerste kus. De eerste coïtus volgt drie tot vier jaar later. In 2010 zei 48 procent van de 17- tot 18-jarigen dat ze ervaring hadden met geslachtsgemeenschap. In 2006 was dat 52 procent en in 2002 49 procent. Het blijft dus vrij stabiel. Vlaamse jongeren zijn gemiddeld 16,8 jaar zijn als ze worden ‘ontmaagd’, maar bij de vijftienjarigen is een kwart dat al.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content