Seks op 14: N-VA en CD&V vinden leeftijdsverschil van vijf jaar te groot

26/05/15 om 16:32 - Bijgewerkt om 18:13

Kamerlid Sophie De Wit (N-VA) gaat akkoord met een harmonisering van de leeftijd van de seksuele meerderjarigheid, zoals Open VLD voorstelt, al wil ze geen voorafname doen over vanaf welke leeftijd die meerderjarigheid dan wel moet gelden. Daarover wil De Wit eerst advies horen van experten. Het leeftijdsverschil van vijf jaar waarvan sprake in het voorstel van de Vlaamse liberalen, lijkt haar wel aan de hoge kant. Ook CD&V vindt dat verschil te groot.

Seks op 14: N-VA en CD&V vinden leeftijdsverschil van vijf jaar te groot

© istockphoto

Open VLD een wetsvoorstel klaar waardoor seksuele handelingen tussen een veertien- of vijftienjarige en een partner die maximum vijf jaar ouder is, niet langer strafbaar zou zijn. De harmonisering van de leeftijd voor seksuele meerderjarigheid staat in het regeerakkoord.

Die vernieuwing past in een bredere hervorming van het strafwetboek, ook rond andere seksuele misdrijven. 'Die hervorming komt er binnen de twee jaar', zegt de woordvoerder van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in De Morgen.

Onlogisch

'Dat het seksueel strafrecht wordt geactualiseerd, lijkt me niet onverstandig', reageert N-VA-Kamerlid Sophie De Wit.

Ze herinnert er bijvoorbeeld aan dat voyeurisme op zich niet gecatalogeerd staat als een strafbare vorm van aanranding van de eerbaarheid. Ook de onlogische bepalingen in de wetgeving rond seksuele meerderjarigheid mogen voor haar worden aangepast.

Voorbehoud

Over welke leeftijd daarvoor moet gelden, wil De Wit geen uitspraken doen. 'Het is iets heel delicaats, met aan de ene kant de seksuele rijpheid, maar aan de andere kant de bescherming van jongeren', licht ze toe. 'Daar moet je voorzichtig mee omspringen.'

De Wit wil daarom eerst advies inwinnen van experten. 'Ik ben juriste, geen seksuologe of psychologe.'

Wel gelooft ze dat het leeftijdsverschil van vijf jaar 'misschien net iets te lang' is. Het kan daardoor immers al gauw gaan om twee mensen met totaal verschillende leefwerelden, meent De Wit.

4 jaar

Ook Kamerlid Raf Terwingen van de andere coalitiepartner CD&V pleit voor een maximaal leeftijdsverschil van 4 jaar in plaats van 5 jaar. 'Wij waren eerder geneigd om dat op 4 jaar te brengen, en dus te zeggen dat 14-jarigen kunnen instemmen en een relatie onderhouden met andere minderjarigen", zei hij aan de VRT-redactie. (Belga/KVDA)(Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners