Seks op 14: 'Huidige wetgeving is verouderd'

26/05/15 om 05:05 - Bijgewerkt om 08:30

Meerderheidspartij Open VLD heeft een wetsvoorstel klaar om seks vanaf veertien jaar niet langer als strafbaar te beschouwen, op voorwaarde dat de partner maximaal vijf jaar ouder is. 'De meerderheidspartijen zijn klaar om dit debat te voeren.'

Seks op 14: 'Huidige wetgeving is verouderd'

Sabine Lahaye-Battheu, Open VLD-Kamerlid © BELGA

Dat schrijft De Morgen.

"Jongeren moeten zich seksueel kunnen ontwikkelen zonder strafbare feiten hoeven te plegen", zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), die het voorstel indient met partijgenote Carina Van Cauter. "Dit decriminaliseert seksuele handelingen tussen gelijkwaardige jongeren. Tegelijk beschermt het hen tegen misbruik, door de invoering van een maximaal leeftijdsverschil."

Schemerzone

De bedoeling is om op die manier meteen ook de juridische schemerzone rond tienerseks op te klaren. Veertien- tot zestienjarigen werden tot nu toe enerzijds bekwaam geacht om toestemming te kunnen geven voor seks met penetratie, anderzijds bepaalt de wet dat iedere seksuele handeling met een jongere onder de zestien een aanranding van de eerbaarheid is.

'De huidige wetgeving is verouderd', legt Lahaye-Battheu uit in De Ochtend. 'Het strafrecht komt niet meer overeen met wat wij vandaag als maatschappij aanvaardbaar vinden.'

Ze verwijst naar het voorbeeld van een koppel van iemand van 15 en iemand van 17 jaar oud. 'Zij bevinden zich in een schemerzone', aldus Lahaye-Battheu.

Het is niet de eerste keer dat Open VLD dit voorstel op tafel legt. 'De meerderheidspartijen zijn klaar om dit debat te voeren', kondigde ze aan.

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, reageert positief. "Consensuele seks tussen jongeren hoort niet thuis in het strafrecht."

(Belga/RR/JH)

Lees meer over:

Onze partners