Security zag Howard Gutman niets illegaals doen

12/06/13 om 19:13 - Bijgewerkt om 19:13

De veiligheidsagenten van Howard Gutman zagen hem 's nachts zijn huis verlaten zonder hen te verwittigen en hem een park ingaan dat bekendstaat om 'illegale activiteiten', maar ze zagen hem nooit seksuele handelingen verrichten.

Security zag Howard Gutman niets illegaals doen

© ImageGlobe

De veiligheidsagenten van Howard Gutman, de Amerikaanse ambassadeur in België die in opspraak wordt gebracht wegens zedenfeiten, zagen hem 's nachts zijn huis verlaten zonder de agenten te verwittigen. Toen zij Gutman volgden, zagen ze hem een park ingaan dat bekendstaat om 'illegale activiteiten'. Maar ze zagen hem nooit seksuele handelingen verrichten. Dat heeft een bron dicht bij het onderzoek naar de ambassadeur gezegd aan de Amerikaanse nieuwszender CNN, zo meldt persagentschap Belga.

Brussels park

Gutman wordt er in de Amerikaanse pers van beschuldigd dat hij regelmatig zijn veiligheidspersoneel liet zitten om prostituees, onder wie minderjarigen, op te zoeken in een Brussels openbaar park. De ambassadeur werd daarop naar Washington geroepen, waar hij ontkende dat hij in dat park misdaden pleegde. Hij legde uit dat hij soms ruzie heeft met zijn vrouw, lucht nodig heeft en naar het park gaat omdat hij dat fijn vindt.

Waarschijnlijk gaat het om het Warandepark in het centrum van Brussel, vlak bij de Amerikaanse ambassade. Dat park heeft de reputatie 's nachts een afspreekplaats te zijn voor alleenstaande homoseksuele mannen.

Kantoorroddels

De beschuldigingen staan in een memo van de dienst die toezicht houdt op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. In het definitieve rapport zijn die beschuldigingen verdwenen, wat de Amerikaanse media gewag doet maken van een doofpotoperatie. In de kladversie van de memo staat al dat een deel van de informatie van kantoorroddels komt. 'Soms zijn de bronnen een of meer agenten die kennis kregen van de zaak in wat een collegiale omgeving kan zijn'.

Hillary Clinton, tot februari Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, heeft via een woordvoerder laten weten dat ze helemaal niet op de hoogte was van het onderzoek vermeld in de rapporten en memo's van de toezichthouder. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners