Geert Verrijken

Screening borstkanker: ‘Franstalige volksopstand wint het van de wetenschap’

Geert Verrijken Redactiedirecteur-hoofdredacteur Artsenkrant

‘Al wou deze regering niet in het communautaire potje roeren, Vlaanderen betaalt mee het gelag voor een emotionele reactie aan de andere kant van de taalgrens’, schrijft Geert Verrijken over de heisa over de borstkankerscreening in Wallonië.

Vorige week schortte minister van Volksgezondheid Maggie De Block een al in het Staatsblad verschenen Koninklijk Besluit te elfder ure op. Dat besluit schrapte of verminderde de terugbetaling van mammografieën voor vrouwen buiten de leeftijdscategorie 45-74 jaar. De opschorting gebeurde onder druk van de Franstalige publieke opinie. Drie vrouwen hadden een online petitie gelanceerd waarmee ze al snel enkele tienduizenden handtekeningen verzamelden. Daarin gooiden ze allerlei op een hoopje. Onder meer waarschuwden ze ervoor dat door de maatregel van De Block ‘meer dan een kwart van de kankers zou worden overgeslagen’. Het volk had gesproken, de politiek volgde. Regeringspartij MR -opgejaagd door PS en cdH- nam afstand van de maatregel. De Block volgde.

Screening borstkanker: ‘Franstalige volksopstand wint het van de wetenschap’

Nu hoef je geen radioloog of gynaecoloog te zijn om dit spektakel stomverbaasd gade te slaan. Een déjà vu gevoel ontbreekt evenmin. De discussie over (preventieve) borstkankerscreening voorbehouden aan een welbepaalde leeftijdsgroep beslechtte Vlaanderen al rond de eeuwwisseling. Meer dan 15 jaar al ontvangen vrouwen tussen 50 en 74 jaar alle twee jaar een uitnodiging om zich te laten screenen. Zich daarvoor ver verplaatsen, hoeft niet; een mammobiel doet alle uithoeken van het (Vlaamse) land aan. Dat heet preventie.

En eindelijk, zovele jaren na de invoering ervan, maakt een minister op EBM-basis komaf met het oneigenlijk gebruik van de veel duurdere diagnostische mammografieën -normaal enkel voor vrouwen met symptomen die kunnen wijzen op borstkanker, bijvoorbeeld een knobbeltje- voor preventieve doeleinden. Niet om te bezuinigen. Het doel is onder meer de schaarse middelen rationeler te gebruiken. Conform met wat De Block altijd voorstaat, zouden de uitgespaarde budgetten opnieuw geïnvesteerd worden in de sector. Met name in performantere digitale radiologische apparatuur. Wie kan daar tegen zijn?

Niet dus. De rationaliteit legt het af tegen de vox populi. En die spreekt Frans. En dus wordt de maatregel voorlopig/definitief opgeschort. Ook dat hebben we wel eens eerder gezien. Al wou deze regering niet in het communautaire potje roeren, Vlaanderen betaalt mee het gelag voor een emotionele reactie aan de andere kant van de taalgrens. Meteen is de vraag weer -deels- beantwoord waarom alles in dit land zo traag gaat. Het lijkt de processie van Echternach wel.

‘Taalgrens is zorggrens’, zo beweert die andere regeringspartij ondertussen al jarenlang. De N-VA wrijft zich allicht in de handen. Slapend rijk worden zij hiervan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content