Scouts en Gidsen Vlaanderen naar de basis voor nieuw jaarthema: Be Prepared

28/08/15 om 13:44 - Bijgewerkt om 14:30

Met een driedaagse voor 4.000 leiders en leidsters begint Scouts en Gidsen Vlaanderen aan een nieuw werkjaar, met als jaarthema Be Prepared. Een nieuw boek van Marc de Bel wordt de leidraad voor de jongste scouts.

Scouts en Gidsen Vlaanderen naar de basis voor nieuw jaarthema: Be Prepared

Scouts © BELGA

Scouts en Gidsen Vlaanderen

Scouts en Gidsen Vlaanderen © gf

Rond het begin van het nieuwe schooljaar trappen ook de jeugdbewegingen hun werkjaar af. Scouts en Gidsen Vlaanderen is er als eerste bij om hun nieuwe jaarthema voor te stellen. Dat luidt dit jaar Be Prepared(foto). Die slogan gebruikte Baden Powell, de oprichter van scouting, toen hij de eerste scoutsgroep in 1907 oprichtte.

'Vorig jaar, tijdens ons groepsleidingscongres, bespraken we wat nu het DNA is van scouting', zegt woordvoerder Jan Van Reusel. 'Die essentie, het elixir van scouting zeg maar, zit vervat in Be Prepared. We willen onze leden voorbereiden op het leven. Dat betekent dat ze zich bewust moeten zijn van hun plaats in de groep en in de maatschappij. Vanuit die positie wil scouting betekenis hebben en dienstbaar zijn voor anderen. Op die manier is scouting meer dan enkel plezier. Het is vrije tijd, maar niet vrijblijvend.'

Om een en ander in de verf te zetten, vindt dit weekend de driedaagse Herfstontmoeting plaats. 4.000 tot 5.000 leiders en leidsters uit 550 scouts- en gidsengroepen blazen verzamelen in de Hoge Rielen, een natuurdomein in Kasterlee. 'Tijdens het weekend zien veel deelnemers elkaar terug na de zomerkampen en de Wereldjamboree in Japan', zegt Van Reusel.

Voor de deelnemers aan de Herfstontmoeting is er een brede waaier aan workshops. 'Alle aspecten van scouting komen aan bod', legt Van Reusel uit. 'We geven info over budgetbeheer en evenwichtig koken op kamp, maar ook over rouwverwerking en de pedagogische aspecten van het scoutsleider zijn.' De workshops worden afgewisseld met ontspanning, voorzien door onder andere deejays.

Op zaterdagvoormiddag brengt minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD), die vroeger zelf lid was van een scoutsgroep, alvast een bezoek aan de Herfstontmoeting. De driedaagse moet de deelnemers inspireren om de 76.500 leden van Scouts en Gidsen Vlaanderen een spetterend werkjaar te geven.

Marc de Bel schrijft verhaal voor Kapoenen

Tijdens de Herfstontmoeting stelt Scouts en Gidsen Vlaanderen ook De steen van Nowan voor, een boek van Marc de Bel. Het moet een leidraad vormen voor de Kapoenen, de jongste scoutsafdeling voor kinderen van 6 tot 8 jaar. 'Baden Powell gebruikte thema's uitRudyard Kiplings Jungle Book, iets waar we voor de Welpen nog steeds aan vasthouden. Op het groepsleidingscongres vorig jaar werd er gevraagd om een alternatief voor de Kapoenen', legt Van Reusel uit. 'Onze pedagogische ploeg heeft een idee uitgeschreven en een partner gezocht om er een verhaal van te maken. De ideale man voor de job bleek jeugdschrijver Marc de Bel.'

In De steen van Nowan komen veel aspecten uit de leefwereld van kapoenen aan bod, zoals heimwee, kattenkwaad, familie, ruzie en vriendschap. Van Reusel: 'Het boek zit vol spelimpulsen waarmee Kapoenenleiding aan de slag kan tijdens het werkjaar op kamp. De Bel verweefde ook liedjes, figuren, versjes en elementen uit de scoutstraditie in het verhaal.'

De steen van Nowan is vanaf deze Herfstontmoeting verkrijgbaar. Het verhaal laat zich voorlezen vanaf 5 jaar, kinderen vanaf 8 jaar kunnen het zelf lezen.

Jasper Van Loy

Lees meer over:

Onze partners