Schuldenberg Vlaamse gemeenten loopt op tot 8 miljard euro

13/03/13 om 05:27 - Bijgewerkt om 05:27

De schuldenberg van de 308 Vlaamse steden en gemeenten is eind 2011 gestegen tot 8,2 miljard euro. Dat is meer dan wat het Vlaamse gewest in het krijt staat.

De totale som komt hoger uit dan de 6 miljard euro schulden van het Vlaams gewest, schrijven De Tijd en het Belang van Limburg. Bovendien stijgt ook de verborgen schuld fors.

Antwerpen koploper

Concreet steeg de schuldenlast tussen 2010 en 2011 met 4,7 procent, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois die LDD'er Lode Vereeck opvroeg. Cijfers voor 2012 zijn nog niet beschikbaar.

Antwerpen is als grootste stad weinig verrassend koploper met 1,3 miljard euro schulden. Gent volgt met 440 miljoen, terwijl Kortrijk, Leuven en Mechelen de top vijf vol maken.

Naast de gemeenteschulden staan de steden en gemeenten ook borg voor 2,6 miljard euro schulden van hun OCMW's en derden. Dat is tien procent meer dan het jaar voordien, luidt het nog.

Meerjarenplan

Minister Bourgeois benadrukt in zijn antwoord dat hij de lokale besturen regelmatig aanspoort stappen te ondernemen. Tegen eind dit jaar moeten de nieuwe gemeentebesturen en OCMW's een meerjarenplan 2014-2019 voorleggen met hun budgettaire keuzes voor de komende legislatuur. (Belga/TV)

Onze partners