Schuift CD&V op naar rechts? ‘Top weet goed waar grens ligt voor achterban’

Kris Peeters, Jo Vandeurzen, Hilde Crevits en Joke Schauvliege © BELGA
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Nu CD&V een centrumrechtse regering vormt met Open VLD en N-VA, weerklinkt de kritiek dat de partij ideologisch opschuift en een ‘slippendrager van rechts wordt.’ Intern is men er nochtans gerust op: ‘de top weet waar de grens ligt voor de achterban.’

De existentiële kwestie waar CD&V op dit moment voor staat is de vraag ‘schuift de partij op naar rechts’, schreef politiek filosoof Dries Deweer (KULeuven) in een opiniestuk op deredactie.be. “En die kans bestaat wel degelijk”, luidt zijn conclusie. “De voorlopige berichten over de besparingen in de Vlaamse regering zijn een teken aan de wand.”

Door de vorming van een centrumrechtse regering op Vlaams (en federaal niveau) zit CD&V in een besparingsregering met twee rechtse partijen: Open VLD en N-VA. Vooral N-VA toont zich een koele minnaar van het sociale middenveld. CD&V ziet zich daarom genoodzaakt om als centrumpartij, en om de ACW-vleugel tevreden te houden, voldoende sociale accenten te leggen. Maar door de aangekondigde besparingen, vormt dit een grote uitdaging voor de partij.

“Doordat verschillende rechtse partijen regeren, vindt het discours van absolute individuele verantwoordelijkheid en uitholling van solidariteit steeds meer ingang”, stelt Deweer. “Wat zal CD&V doen? Blijft de partij ijveren voor een compromis of wordt ze de slippendrager van rechts?”, vraagt hij zich af. Wanneer CD&V evolueert naar het laatste, verloochent de partij volgens de filosoof zijn historische erfenis en zullen veel CD&V-kiezers bij de volgende verkiezingen overwegen hun stem aan een linkse partij toe te vertrouwen.

‘Actief verenigingsleven moet je koesteren’

De besparingen van de Vlaamse regering op subsidies voor sociale en culturele verenigingen zorgden de afgelopen dagen voor een regen van kritiek vanuit het middenveld. “Deze beslissing maakt me bang”, sprak CM-voorzitter Marc Justaert eerder in De Morgen. “Vlaanderen heeft een actief verenigingsleven op het vlak van cultuur, sport en jeugd. Zoiets moet je koesteren.”

Maar in De Standaard laten verschillende CD&V’ers verstaan dat ze voorlopig niet ongerust zijn. Federaal parlementslid Stefaan Vercammer, die zichzelf een ACW’er van het eerste uur noemt, benadrukt dat het 3D-plan van CD&V de basis van de onderhandelingen was. “En dat plan bevat tal van sociale maatregelen.

Volgens Roel Deseyn, verkozen in de Kamer, weten de onderhandelaars erg goed waar de grens ligt voor de achterban. “Al mag de top gerust meer informatie verspreiden, om de militanten te sussen”, klinkt het in de krant.

Ook Vlaams Parlementslid Karin Brouwers nuanceert: “We moeten wachten op de juiste cijfers, voordat we oordelen”, zegt ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content