Ann Peuteman
Ann Peuteman
Redactrice bij Knack
Column

28/06/16 om 13:50 - Bijgewerkt om 13:50

'Schrijf daar eens iets over': U vraagt, wij schrijven

De hele zomer lang schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman úw verontwaardiging, woede of vervoering neer. 'Het wordt een soort verzoekcolumnprogramma', zegt ze. 'U vraagt, wij schrijven.'

'Schrijf daar eens iets over': U vraagt, wij schrijven

© AP

'Weet je waar je beter eens over zou schrijven?' Ik had het moeten zien aankomen. Ik was op een feestje en een vriendin had me aan een collega van haar voorgesteld. 'Dit is Ann. Ze schrijft voor Knack', zei ze. Wat volgde, was - weet ik ondertussen - onvermijdelijk: een breedvoerige uitleg over het verpakkingsbeleid van zijn favoriete supermarkt, waar niet alleen appels en peren maar ook bananen en mango's in een laagje plasticfolie worden verkocht. 'Schrijf dáár maar eens iets over', eindige hij zijn betoog.

Hoe vaak zou ik die zin de afgelopen twintig jaar al hebben gehoord? Honderd keer? Duizend keer? Ontzettend veel in elk geval. Op feestjes, op café, aan de schoolpoort, op Facebook: zodra mensen weten waar ik mijn brood mee verdien, is het prijs. En dat geldt voor ál mijn vakbroeders en -zusters.

Soms is dat een beetje ergerlijk omdat we in onze vrijetijd echt niet altijd zin hebben om door te bomen over de Turteltaks, de onderwijshervorming of het Gentse mobiliteitsplan.

Heel af en toe is het zelfs ronduit ongepast. Zoals tijdens mijn rijexamen, toen de examinator het nodig vond om me af te leiden met een klaagzang over de parkeerplaatsen in zijn straat die de burgemeester eigenhandig had geschrapt. Maar meestal vind ik dat soort voorstellen best interessant, en soms zelfs bruikbaar.

Jaren heb ik veel van die ideeën bijgehouden in een Atoma-schriftje, maar dat heb ik opgegeven toen ik, exact een jaar geleden, met mijn wekelijkse zoetzure column op Knack.be begon. Vanaf dat moment waren ze niet meer bij te houden, al die tips, suggesties en eisen. Zeker niet nadat ik op een zondagnamiddag een beetje paniekerig op Facebook postte dat ik nog altijd op inspiratie zat te wachten. 'Weet u waar u eens over moet schrijven? Over de dure vuilniszakken', reageerde iemand binnen de minuut. En de ideeën bleven maar komen: over crèches met achterhaalde openingsuren, ogenschijnlijk keurige mannen die prostituees bezoeken, het krakkemikkige M-decreet, de vele Vlamingen die zich inzetten voor vluchtelingen. Er waren godbetert zelfs mensen die vonden dat ik de verdediging van Joke Schauvliege op me moest nemen.

Af en toe schreef ik ook daadwerkelijk over zo'n onderwerp. Zoals de column over noodkreten op Facebook en die over dokters die wel heel makkelijk ziektebriefjes voorschrijven. Maar meestal hield ik het toch maar bij thema's die ik zelf had bedacht, of waarvoor ik inspiratie vond in mijn werk, bij mijn vrienden en - vooral - bij mijn buren.

Maar die tijd is voorbij. Toch voor een maand of twee. De hele zomer lang mag ú kiezen waarover mijn wekelijkse column gaat. Laat me weten over welk onderwerp ik eens zou moeten schrijven en vooral waarom. Elke week wordt de boeiendste, origineelste of vurigst verdedigde topic er dan uitgekozen.

Bent u benieuwd wat dat zal geven? Ik ook. De komende weken zal ik telkens een column schrijven die niet vertrekt vanuit mijn eigen woede, verontwaardiging of vervoering, maar uit die van u. Een beetje zoals radiopresentatoren de hele jaren zeventig en tachtig lang plaatjes draaiden die hun luisteraars hadden aangevraagd. Het wordt dus een soort verzoekcolumnprogramma. U vraagt, wij schrijven.

Weet u waarover Ann Peuteman zou moeten schrijven? Stuur uw voorstel dan naar schrijfdaareensietsover@knack.be en misschien leest u er volgende week op deze plek wel een column over.

Lees meer over:

Onze partners