'Schrappen bezwaren rond Brussel zou 'nuttig' zijn'

13/07/11 om 12:15 - Bijgewerkt om 12:15

CD&V-kamerlid Hendrik Bogaert zegt dat als Elio Di Rupo (PS) enkele fundamentele pijnpunten over Brussel uit zijn tekst schrapt, 'ergens onze vraag voldaan is om de nota fundamenteel te wijzigen'.

'Schrappen bezwaren rond Brussel zou 'nuttig' zijn'

© Belga

Dat zei Bogaert woensdagochtend op de VRT-radio, in een reactie op het voorstel van SP.A-voorzitter Caroline Gennez om het gevoelige hoofdstuk Brussel uit de onderhandelingen te halen. Maar ook extra besparingen voor de deelstaten blijven onaanvaardbaar, onderstreepte Bogaert.

Conferentie

Volgens Gennez ligt de onontwarbare knoop in Brussel. Ze wil het heikele hoofdstuk daarom doorschuiven naar 'een conferentie', om de gesprekken opnieuw te kunnen starten over BHV, andere stukken staatshervorming en het sociaaleconomische. De socialiste hoopt zo CD&V alsnog aan tafel te kunnen hijsen.

Bogaert slaat de deur niet meteen dicht, maar behoudt een behoorlijke slag om de arm. Als drie onaanvaardbare punten -tweetalige lijsten, federale kieskring en afbouw taalrechten- geschrapt worden, 'dan schept men natuurlijk een fundamenteel andere context', reageerde hij.

'Misschien N-VA overtuigen'

Bovendien kunnen 'een aantal zeer ernstige tekstwijzigingen' misschien ook de N-VA overtuigen, vervolgde de CD&V'er. En dat is cruciaal, want de christendemocraten blijven weigeren zonder De Wever en co weer aan tafel te gaan. 'De N-VA bepaalt de onderhandelingspositie van de Vlamingen, wat kunnen wij daar dan alleen gaan doen', klonk het.

De Brusselse bezwaren zijn echter één zaak, maar ook bijkomende besparingen voor de deelstaten blijven voor CD&V uit den boze. 'Je kan Vlaanderen niet vragen om tegen 2015 2,8 miljard extra te besparen', aldus nog Bogaert. (Belga/SD)

Onze partners