'Schrap Pinkstermaandag als wettelijke feestdag' (De Crem)

24/02/12 om 13:45 - Bijgewerkt om 13:45

Om de Belgische begroting in orde te krijgen pleit minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) voor het schrappen van tweede Pinksterdag als wettelijke feestdag, voor een algemene aanwervingsstop bij de overheid én een nationalisering van de kerncentrales.

'Schrap Pinkstermaandag als wettelijke feestdag' (De Crem)

© Belga

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) schuift een opvallend plan naar voor om de begroting weer op de rails te krijgen. Zo pleit hij voor het schrappen van tweede Pinksterdag als wettelijke feestdag, voor een algemene aanwervingsstop bij de overheid én een nationalisering van de kerncentrales. "Stop het politiek getoeter! Oproep tot leiderschap!", luidt het op zijn website.

Vrijdagmiddag krijgt de federale regering van het monitoringcomité te horen hoe diep de begrotingsput precies is. Alle overheden samen moeten op zoek naar 2,5 miljard euro, aldus De Crem. Maar aangezien België in 2015 moet aankopen met een evenwicht, zal "ook in 2013, 2014 en 2015 bezuinigd moeten worden".

Dat lukt niet langer met wat gerommel in de marge. "De mensen verwachten nu wat men van zijn leiders gewettigd mag verwachten, namelijk leiderschap", onderstreept de defensieminister.

Aanwervingsstop bij overhedenZelf doet hij alvast enkele opvallende voorstellen. Zo pleit hij voor een algemene aanwervingsstop bij alle overheden. "Zelfs selectieve rekrutering is eigenlijk in 2012-2016 geen optie
meer", beklemtoont hij. Zelf verlaagde De Crem het personeelsbestand bij Defensie sinds 2007 met 8.000 ambtenaren, maar algemeen kwamen er de voorbije jaren 100.000 ambtenaren bij, hekelt hij.

Tweede Pinksterdag schrappen
Daarnaast wil De Crem tweede Pinksterdag schrappen als nationale feestdag. "Dat genereert onmiddellijke winst in procentpunten van het bbp", argumenteert hij. Tegelijk moet de economische groei aangezwengeld worden. De Belgische loonkosten zijn te hoog, de indexkorf moet aangepast en prijsblokkeringen zullen niet helpen om de hoge energieprijzen aan te pakken.

Nationaal energieplanDat kan enkel door de kerncentrales te nationaliseren en na aanvaarding van een nationaal energieplan weer te privatiseren, aldus nog De Crem. Wat volgens hem de energieprijzen met 40 procent zal doen dalen. (Belga/INM)

Onze partners