Scholen schrappen een op de tien uitstappen

07/07/11 om 07:56 - Bijgewerkt om 07:56

Lagere scholen in Vlaanderen doen sinds de invoering van de maximumfactuur 10 procent minder daguitstappen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A).

Aanpassingen aan de maximumfactuur zijn mogelijk vanaf het schooljaar 2012-2013. Lagere scholen schrapten niet alleen daguitstappen. Zo daalde het aantal sport- en culturele trips met 4 procent en zijn er 8 procent minder meerdaagse uitstappen.

Het aantal scholen dat sneeuwklassen organiseert, zakte zelfs met 28 procent, maar de goedkopere boerderijklassen varen daar wel bij. Ook is er een tendens om meer activiteiten binnen de schoolmuren te organiseren.

Kleine plattelandsscholen De terugval is het opvallendst in kleinere plattelandsscholen, wat veel te maken heeft met de prijs van het busvervoer. Pascal Smet beslist in het najaar over bijsturingen.

Mogelijk worden de bedragen geïndexeerd en wordt het plafond van 20 euro in de derde kleuterklas opgetrokken. Het busvervoer wordt er misschien uit gehaald.

Maximumfactuur

De maximumfactuur geldt sinds het schooljaar 2008-2009 en moet de kosten van activiteiten en uitstappen op school voor de ouders beperken. Bij de kleuters, waar ook gesnoeid werd, vooral in sportactiviteiten, geldt een bedrag van 20 euro per kind per jaar, voor lagereschoolleerlingen is dat 60 euro.

Meerdaagse uitstappen in de lagere school mogen 360 euro kosten, over de zes jaar gespreid. (Belga/SD)

Onze partners