Scholen kampen steeds meer met openstaande rekeningen ouders

16/10/11 om 09:36 - Bijgewerkt om 09:36

Ouders hebben almaar vaker openstaande rekeningen bij de school van hun kroost.

Scholen kampen steeds meer met openstaande rekeningen ouders

© Thinkstock

Het gaat om rekeningen die ze niet kunnen of willen betalen. De schulden lopen voor scholen soms op tot 10.000 euro per jaar.

"Alle scholen hebben er last van. Het gaat gemiddeld om 1.000 tot 2.500 euro per school", zegt Roger D'Hondt van de vzw SOS Schulden op School in Het Nieuwsblad. De schulden lopen soms op tot 10.000 euro per jaar.

Ann Van Driessche en Willy Bombeek, woordvoerders van respectievelijk het gemeenschaps- en vrije onderwijs, geven het probleem toe. Armoede kan aan de basis liggen, maar ook nonchalance bij de ouders, zegt Fabienne Vanormelingen van het gemeenschapsonderwijs (GO!) aan de krant. µ

Duur materiaal
Het probleem situeert zich vooral bij de secundaire scholen, die geen maximumfactuur hebben. Vooral in de technische richtingen, waar leerlingen vaak duur materiaal moeten aanschaffen, zijn de kosten zwaar.

De maximumfactuur, ingevoerd in 2008 voor het kleuter- en lager onderwijs, zorgt ervoor dat facturen in het kleuteronderwijs niet meer mogen bedragen dan 20 euro per jaar, in het lager onderwijs niet meer dan 60 euro per jaar.

Directies beroepen zich bij wanbetaling vaak op het OCMW om te achterhalen om welke gezinnen het gaat. Bij aanhoudende wanbetaling en in het slechtste geval sturen ze ook almaar vaker incassobureaus af op de wanbetalers. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners