Schietpartij in Thalys: CNN heeft beelden van overmeesterde schutter

21/08/15 om 21:58 - Bijgewerkt op 22/08/15 om 10:04

De Amerikaanse nieuwszender CNN beschikt over een filmpje waarop de overmeesterde Thalys-schutter te zien is. België heeft intussen aangekondigd de veiligheidsmaatregelen te verscherpen nadat een gewapende man, die in Brussel-Zuid op de Thalys naar Parijs was gestapt, twee mensen verwondde.

Schietpartij in Thalys: CNN heeft beelden van overmeesterde schutter

Eén van de gewonden wordt afgevoerd © REUTERS

De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft een filmpje gekregen waarop de overmeesterde schutter is te zien die vrijdag vermoedelijk een bloedbad wilde aanrichten in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Het filmpje is met een mobiele telefoon gemaakt door de Amerikaan Anthony Sadler. De overmeesterde man ligt in op zijn buik in het gangpad, met ontbloot bovenlijf en zijn voeten en handen achter zijn rug samengebonden.

De man zou een 26-jarige Marokkaan zijn. Volgens bronnen binnen de Spaanse terreurbestrijding woonde hij een tijdje in Spanje en zou hij daarna naar Frankrijk verhuisd zijn, berichtte de Spaanse krant El Pais. Volgens diezelfde bronnen was hij ook in Syrië. Van de man zou ook geweten zijn dat hij toebehoort tot de radicaal-islamitische beweging, meldden France Info en El Pais.

Volgens de Franse autoriteiten was de man gewapend met een automatisch pistool, een kalasjnikov (met volgens de Franse tv-zender TF1 negen magazijnen aan munitie) en een mes. Hij verwondde een Brit en een Amerikaanse marinier, de Brit met schoten, de Amerikaan met een mes. Ze zouden allebei zware verwondingen hebben opgelopen. Voor hij meer slachtoffers kon maken, werd de schutter overmeesterd door 2 Amerikaanse mariniers in burger aan boord van de trein (een van die twee was wellicht de man die met een mes werd verwond). Ook zij zijn te zien op het filmpje, met bloed op hun lichaam. Op de beelden zijn ook een vuurwapen op een stoel - vermoedelijk een kalasjnikov - en bloedsporen te zien.

Volgens de krant La Voix du Nord werd de dader overmeesterd toen medepassagiers hoorden dat hij wapens aan het laden was op het toilet. Door hun snelle handelen is volgens de krant een bloedbad vermeden.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve loofde de Amerikanen. "Zonder hun koelbloedigheid konden we een verschrikkelijk drama hebben meegemaakt. Ze toonden grote moed in moeilijke omstandigheden".

Het Pentagon liet weten dat de Amerikaan niet in levensgevaar verkeert.

'Verdachte bekend'

Het gebeuren eiste nog een derde (licht) gewonde: Jean-Hugues Anglade. De bekende Franse acteur ("37°2 le matin") verwondde zich aan de hand toen hij het alarmglas insloeg.

Dat alles zou net over de grens met Frankrijk in gebeurd zijn, ter hoogte van Oignies. De vermoedelijke schutter, die in Le Monde wordt omschreven als "een 26-jarige Marokkaan", is in Brussel-Zuid op de trein gestapt.

Het onderzoek naar de schietpartij is in handen van de antiterreursectie van het parket van Parijs. De vermoedelijke dader is naar het commissariaat in het Noord-Franse Arras overgebracht. Hij zou bekend staan bij de Franse inlichtingendiensten en geen vragen beantwoorden.

Volgens de Franse autoriteiten vond de schietpartij plaats om 17u50 en waren er 554 mensen aan boord van de trein.

'Terroristische aanval'

Kort na de schietpartij kondigde de woordvoerder van de Belgische premier Charles Michel aan dat de regering met onmiddellijke ingang de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Michel heeft meteen het Strategisch Comité voor Inlichtingen en Veiligheid bijeengeroepen om het dreigingsniveau te evalueren.

De eerste minister heeft na overleg met Jan Jambon (N-VA), de minister voor Binnenlandse Zaken, beslist om de specifieke veiligheidsmaatregelen op te voeren. Daarnaast was er ook contact met de Nederlandse en Franse overheden.

Bovendien heeft de eerste minister contact gehad met de Franse president François Hollande, waarin hij de bereidheid duidelijk maakte om de samenwerking tussen Frankrijk en België in de strijd tegen het terrorisme op te voeren', zegt Frédéric Cauderlier, woordvoerder van de eerste minister.

Op Twitter drukte Michel zijn medeleven reeds uit aan de slachtoffers. 'Ik veroordeel de terroristische aanval in de Thalys en leef mee met de slachtoffers', luidde het.

Passagiers

Na het incident stopte de Thalys-trein in Arras, in het noorden van Frankrijk. Alle reizigers werden opgevangen in de buurt van het station, er werd psychologische begeleiding voorzien. "Sommige reizigers verkiezen in Arras te blijven, maar de overgrote meerderheid reist vanavond nog verder naar Parijs", zegt woordvoerster Eva Mertens van Thalys. Hun trein -een ander exemplaar dan waar de feiten plaatsvonden- zou omstreeks 0.30 uur in de Franse hoofdstad aankomen.

Het verkeer, stelt Thalys, zal vandaag/zaterdag normaal verlopen. Er worden extra veiligheidsmaatregelen genomen, maar details daarover zijn niet vrijgegeven.

(Belga/AVE/RR)

Lees meer over:

Onze partners