'Scheurtjes in 1979 niet dezelfde als die van nu'

23/08/12 om 15:28 - Bijgewerkt om 15:28

Het FANC zegt dat de scheurtjes in Doel 3 en Tihange 2 niets te maken hebben met de scheurtjes van in 1979.

'Scheurtjes in 1979 niet dezelfde als die van nu'

© Belga

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) had wel degelijk gegevens over scheurtjes in Doel 3 en Tihange 2 in 1979, zo zegt woordvoerster Karina De Beule in een reactie op het artikel in De Morgen. Daarin stond dat topman Willy De Roovere zich niet kon herinneren dat al in 1979 bekend was dat voor de opstart van Doel 3 en Tihange 2 er scheurtjes waren in de reactorkuipen.

"Die scheurtjes werden indertijd wel vastgesteld. Het ging om een ander soort scheurtjes, op een heel andere plaats dan die van nu. Ze hebben niets te maken met de scheurtjes van nu", aldus De Beule.

De woordvoerster meldt dat toen op dezelfde manier gereageerd werd als nu. "Het gevraagde bijkomend onderzoek is indertijd gevoerd. Het ging om fouten onder de bekleding van het reactorvat. Alle maatregelen zijn toen in de jaren tachtig geïmplementeerd en uitgevoerd. Bij de bouw en opstart van Doel 3 en Tihange 2 zijn op verschillende niveaus adviezen ingewonnen. Er is en er wordt altijd controle uitgevoerd op gevoelige delen." (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners