Scherpe kritiek, weinig incidenten: dit was de nationale betoging

Nationale betoging © BELGA

De vakbonden hebben donderdag in Brussel de tweede verjaardag van de regering-Michel ‘gevierd’ met een rustige nationale betoging. Op veel verjaardagswensen moest de regering niet rekenen van de tienduizenden manifestanten.

Niet onderdoen voor de vorige betoging, zo had de vakbondstop vooraf gehoopt. En dat is gelukt. Terwijl in mei nog zowat 60.000 mensen de Brusselse straten vulden, kwamen donderdag volgens de vakbonden 65.000 à 70.000 mensen op straat. De politie hield het op 45.000.

Wel aanwezig: delegaties van verschillende vakbondscentrales en bedrijven, onder meer van het onderwijs, de openbare diensten, de havens, maar ook van bedrijven die bedreigd worden met een sluiting of een herstructurering, zoals Caterpillar of Van Hool. Enkelen droegen een spandoek met het opschrift: ‘De werknemers schaffen das niet meer’.

Voor de betoging gingen de vakbondsvoorzitters stevig te keer tegen het beleid van de federale regering. Hoewel het kabinet-Michel haar tweede verjaardag viert, zagen de vakbonden geen reden tot feest. ‘Rip, Rip, awoe’, vatte Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond ACV, de felicitaties samen. De socialistische vakbond ABVV ging nog verder en dreigde opnieuw met een nationale staking.

Wat de vakbondsleiders nog vertelden in hun speeches, leest u hier.

Incidenten in de marge

Op enkele incidenten met anarchisten na verliep de betoging opvallend rustig. Wel spoten enkele niet-manifestanten die zich in de betoging mengden graffiti op het PS-hoofdkwartier in de Keizerslaan en sneuvelde er een ruit van een bpost-kantoor in de Anspachlaan.

Ilse Van de keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, bevestigt dat, maar benadrukt dat er geen confrontatie met de ordediensten is geweest. ‘Diegenen die de vernielingen aanbrachten, hebben niets te maken met de manifestatie’, benadrukt ze. ‘Het gaat om een groep van een honderdtal personen die zich tussen de menigte heeft gemengd om de vernielingen aan te richten.’

De betoging was ook te voelen voor reizigers van De Lijn en MIVB. Bij de NMBS reden alle treinen normaal. Reizigersvereniging TreinTramBus klaagde wel over de gebrekkige communicatie van De Lijn.

Verder viel de hinder mee. In Gent ging 1 op 5 stadsambtenaren niet aan de slag. Dat liet zich vooral voelen in de kinderopvang. Verder gingen ook twee sporthallen en zwembaden dicht. In Antwerpen werkte 13% van het stadspersoneel niet. Opnieuw de kinderopvang en de afvalophaling hadden daaronder te lijden. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content