Scherpe kritiek Vlaams Belang Jongeren op top: 'Te platte stijl'

26/10/12 om 11:59 - Bijgewerkt om 11:59

De Vlaams Belang Jongeren tonen zich erg scherp voor hun partijtop: 'We zijn in het politieke debat compleet irrelevant geworden'

Scherpe kritiek Vlaams Belang Jongeren op top: 'Te platte stijl'

© Belga

De Vlaams Belang Jongeren tonen zich in nasleep van de tegenvallende lokale verkiezingen erg scherp voor hun partijtop. "We kunnen enkel nuchter vaststellen dat onze partij in het politieke debat compleet irrelevant is geworden. De kiezer weet en voelt dat ook", klinkt het in een VBJ-nota die via de nieuwssite Apache wereldkundig raakte.

Volgens de VB-jongeren moet Vlaams Belang zich dringend "herdefiniëren en affirmeren als inhoudelijke zweepparij". Ze willen daarin een voortrekkersrol spelen en hielden daarom de sterktes en zwaktes van de partij tegen het licht. Het werd een scherpe analyse, die op sommige punten op het lijf geschreven lijkt van boegbeeld Filip Dewinter. Al spreekt jongerenvoorzitter Tom Van Grieken dat met klem tegen.

"Oude platen gedraaid door oude DJ's", luidt één van de zwaktes, die sterk doet denken aan het verwijt van Marie-Rose Morel destijds over de "grijsgedraaide plaat van Dewinter". Ook de "te platte stijl" noemen de jongeren een zwaktepunt. En de vreemdelingenproblematiek is wel degelijk "ruimer dan anti-islam", onderstrepen ze.

De jonge garde zegt bovendien expliciet te vrezen dat Vlaams Belang zou verworden tot een "one man, one issue"-partij. Al is dat volgens Van Grieken vooral de schuld van de media en geldt die dreiging net zo goed voor N-VA.

'Verjonging en vernieuwing blijft bij loze woorden'

Hoe dan ook pleiten de VB-jongeren onversneden voor verjonging en vernieuwing. Tot hun spijt blijft het momenteel immers bij "loze woorden". "Als men de verjonging en vernieuwing oprecht meent, dan zijn de samenvallende verkiezingen van 2014 een unieke kans om nieuwe mensen te lanceren", luidt het nog. (Belga/SD)Onze partners