Schepenen van Financiën centrumsteden trekken aan alarmbel: ‘Het zal pijn doen’

Simon Demeulemeester

De schepenen van Financiën van de 13 centrumsteden trekken aan de alarmbel over de financiële situatie van de Vlaamse steden en gemeenten. ‘We vrezen dat er echt zal moeten gesneden worden. Het zal echt wel pijn doen.’

De schepenen van Financiën van de 13 centrumsteden trekken aan de alarmbel in verband met de financiële situatie van de Vlaamse steden en gemeenten. “We vrezen dat er echt zal moeten gesneden worden. Het zal echt wel pijn doen”, zegt voorzitter Hilde Veulemans (CD&V) van de werkgroep Financiën van de centrumsteden.

De centrumsteden Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout waarschuwen dat hun dienstverlening in gevaar komt. “Tot nog toe kunnen de meeste steden het doen met een minimale belastingverhoging of zonder verhoging, maar er zullen drastische inspanningen nodig zijn. We vrezen dat er echt zal moeten gesneden worden. Het zal echt wel pijn doen voor de steden en gemeenten. Wat we niet moeten doen of niet echt nodig vinden, gaan we moeten uitstellen”, zegt voorzitter Hilde Veulemans, schepen van Financiën in Oostende.

Stijgende energie- en pensioenkosten

De steden en gemeenten kampen onder meer met stijgende energie- en pensioenkosten en halen minder inkomsten uit de personenbelasting, zegt de Gentse schepen van Financiën Christophe Peeters (Open VLD). De 13 centrumsteden hebben een gemeenschappelijke eis voor de hogere overheden. “Zij moeten de verantwoordelijkheid mee helpen dragen en maken dat de centrumsteden het niet altijd op hun inwoners moeten verhalen. Dat kan niet de bedoeling zijn”, zegt Veulemans.

Dexia-debacle

De gemeenten kregen ook klappen door het Dexia-debacle. De Gemeentelijke Holding, waarvan alle Belgische gemeenten en provinciebesturen aandeelhouder zijn, had immers grote belangen in Dexia.

De put bij de Gemeentelijke Holding is opgelopen van 835 miljoen euro tot ongeveer 1,2 miljard euro. Dat zei vereffenaar Benoît Allemeersch van advocatenkantoor Quinz in januari 2013. Bij het begin van de vereffening was gedacht dat de holding zou afsluiten met een tekort van 835 miljoen euro. De stijging is vooral het gevolg van de verdere val van Dexia. Die is van een miljardenbelegging van de holding gereduceerd tot een handvol miljoenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content