Schauvliege: ‘Vlaamse regering gelooft in de kunstensector’

© Belga

De Vlaamse regering heeft de meerjarige cultuursubsidies voor de periode 2013-2016 goedgekeurd. In totaal zullen 256 organisaties de komende jaren subsidies krijgen. Toch vallen ook initiatieven uit de boot zoals het Zuiderpershuis en Musical van Vlaanderen.

De Vlaamse regering heeft de meerjarige cultuursubsidies voor de periode 2013-2016 goedgekeurd. Er wordt 94,5 miljoen euro uitgetrokken. Dat is 7,5 miljoen euro meer dan oorspronkelijk voorzien. “Een bewijs dat deze regering gelooft in de kunstensector”, aldus minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Er was de voorbije weken heel wat te doen over de nieuwe subsidieronde in de cultuursector. Minister Schauvliege besliste om de adviezen in alle transparantie online te plaatsen en dat veroorzaakte de nodige beroering in de culturele sector. Zo was er vooral veel commotie rond een aantal organisaties (zoals Musical van Vlaanderen, het barokorkest La Petite Bande en het Antwerpse Zuiderpershuis) die hun subsidies dreigden te verliezen.

Meerjarige cultuursubsidies

Op basis van de adviezen heeft minister Schauvliege nu de knopen doorgehakt. In totaal dienden 350 cultuurorganisaties een aanvraag in. Daarvan zullen er 256 de komende jaren subsidies krijgen. Zo’n 100 organisaties vallen dus uit de boot. Van 43 organisaties worden de subsidies niet verlengd. “De beoordelingscommissies hebben scherpe keuzes gemaakt en hebben de opdracht van de minister gevolgd om te

komen tot minder versnippering”, luidt het.

Bij de organisaties die alle subsidies verliezen zijn onder meer het Zuiderpershuis en Musical van Vlaanderen. Wat die laatste organisatie betreft, volgt Schauvliege dus het advies van de beoordelingscommissies. “Ik ben het advies inderdaad gevolgd en Musical van Vlaanderen krijgt geen meerjarige ondersteuning meer. Maar dat betekent niet het einde van de musical in Vlaanderen. We subsidiëren bijvoorbeeld wel nog Judas, dat ook musicalproducties maakt”, legt Schauvliege uit.

Extra miljoenen euro’s vrijgemaakt

Oorspronkelijk was voor de meerjarige subsidieronde een budget van 87 miljoen euro voorzien. Dat is nu opgetrokken tot 94,5 miljoen euro. Zo is er 3,3 miljoen euro vrijgemaakt om toch subsidies te geven aan 15 organisaties die ondanks een dubbelpositief advies uit de boot dreigden te vallen door het beperkte budget. Het gaat dan onder meer om het Internationaal Filmfestival Vlaanderen (700.000 euro) en

het theatergezelschap Het Gevolg (320.000 euro).

Daarnaast wordt 2,6 miljoen euro vrijgemaakt voor organisaties die volgens minister Schauvliege nodig zijn om de diversiteit en spreiding van het aanbod te garanderen. “Zo dreigde het enige Figurentheater van Vlaanderen te verdwijnen. Daarom is ervoor gekozen het Figurentheater De Maan in Mechelen toch te subsidiëren”, aldus de minister.

Om vergelijkbare redenen is beslist om het folkfestival van Dranouter te subsidiëren (60.000 euro). Ex-premier Yves Leterme noemde het recent nog “onbegrijpelijk” en “onaanvaardbaar” dat Dranouter zijn subsidies dreigde te verliezen. Hij is dan ook opgetogen dat het folkfestival toch subsidies krijgt. “Dank aan Joke Schauvliege, Hilde Crevits en Vlaamse regering voor correctie ten voordele van Dranouter. Meer dan terecht! Dank. Yves”, zo liet Leterme via Twitter weten.

Projectsubsidies

Organisaties die geen meerjarige subsidies (meer) krijgen, kunnen nog altijd een aanvraag indienen voor een projectsubsidie. Voor die projectsubsidies is 9,7 miljoen euro vrijgemaakt. Minister Schauvliege wil die subsidies vooral laten inzetten voor “vernieuwing en creatieve producties”.

In totaal voorziet de Vlaamse regering dus 104 miljoen euro aan cultuursubsidies. “Dat we in budgettair moeilijke tijden toch extra geld kunnen vrijmaken voor de ondersteuning van de culturele sector, bewijst dat de Vlaamse regering cultuur belangrijk vindt”, aldus minister-president Kris Peeters.

De komende maanden wil minister Schauvliege werk maken van een evaluatie van het Kunstendecreet. “We gaan het decreet en de procedures evalueren en samen met het parlement kijken of er een bijsturing nodig is.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content