Schauvliege over Uplace: 'We gaan niet rap rap beslissen om iemand te plezieren'

10/12/14 om 22:35 - Bijgewerkt om 22:35

Op 19 december buigt de Vlaamse regering zich over het dossier van het Vlaams Strategisch Gebied Brussel (VSGB), waarvan shoppingcomplex Uplace in Machelen een belangrijkonderdeel is. "Maar we gaan niet rap rap iets remediëren om iemand ter wille te zijn", zo zei Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V).

Schauvliege over Uplace: 'We gaan niet rap rap beslissen om iemand te plezieren'

Joke Schauvliege, minister van Omgeving © BELGA

Schauvliege deed de uitspraak in het Vlaams Parlement, nadat SP.A-parlementslid Katia Segers het regeringsbeleid terzake had bekritiseerd.

Volgens SP.A heeft de Vlaamse regering een "geheim akkoord" gesloten met Uplace. "Uplace moet er komen. Koste wat het kost", aldus Segers. Volgens haar worden de plannen opgesteld "op maat van Uplace" maar is er absoluut geen oplossing voor de dreigende mobiliteitsproblemen als het project er komt.

Minister Schauvliege zei niets te weten van het bestaan van een "geheim akkoord" en verwees naar de procedures. Zo heeft de Raad van State een aantal clusters van het Vlaams Strategisch Gebied Brussel (VSGB) vernietigd. Een van die clusters heeft betrekking op grote projecten zoals het nieuwe ziekenhuis in Vilvoorde en Uplace. Het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) werd vernietigd omdat er onvoldoende mobiliteitsgaranties waren.

Collega Weyts

Volgens Schauvliege moet er reglementair binnen de 180 dagen een nieuw RUP zijn. Die periode is nu bijna om. Daarom zal het dossier op 19 december opnieuw op de tafel van de Vlaamse regering liggen, aldus Schauvliege. Schauvliege heeft aan haar collega van Mobiliteit, Ben Weyts, gevraagd hoe het staat met de realisatie van de randvoorwaarden rond mobiliteit. Op basis van die input zullen we naar de Vlaamse Regering gaan", klonk het.

De CD&V-minister ontkent dat de Vlaamse regering zomaar de rode loper uitrolt voor Uplace. "Het is niet zo dat wij dat VSGB zomaar aan het maken zijn voor één speler en dat we alleen voor die speler iets zouden bijsturen. Wij werken gewoon dat strategische plan rond Brussel af, op basis van de vernietiging die de Raad van State heeft uitgesproken. Doen uitschijnen alsof er nu rap rap iets wordt geremedieerd ter wille van iemand, klopt niet", aldus Schauvliege.

Kritiek middenstand

Intussen herhaalt Unizo-topman Karel Van Eetvelt in een mail aan alle Vlaamse volksvertegenwoordigers zijn kritiek op Uplace en vraagt hij steun voor een "kernversterkend winkelbeleid". Uplace gaat volgens hem regelrecht in tegen het kernversterkend beleid dat de Vlaamse overheid zelf promoot.

"Voor alle duidelijkheid, wij zijn niet tegen grootschalige winkelcomplexen an sich, wel tegen de inplanting ervan in het buitengebied. De inplanting van een project als Uplace in de kern van Brussel zou een kernversterkend effect hebben en zouden wij dus ondersteunen", aldus Van Eetvelt.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners