Schauvliege over luchtvervuiling: ‘Niet mee eens dat er te weinig gebeurt’

Joke Schauvliege © Belga Image

Bovendien vindt de minister het eigenaardig dat enkel de Vlaamse regering werd gedagvaard. ‘Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen op zijn niveau: de gemeenten, de federale regering, Europa’, aldus Joke Schauvliege (CD&V).

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) is het er niet mee eens dat er te weinig gebeurt. Zo reageerde ze maandag in De Ochtend (Radio 1) op de dubbele aanklacht van Greenpeace en stRaten-Generaal, tegen de lakse aanpak van luchtvervuiling door de Vlaamse regering. ‘Greenpeace signaleert een terecht probleem, maar ik ben niet overtuigd dat ze de goede methode hanteren’, vond ze.

Volgens Schauvliege maakt de Vlaamse regering werk van de ontdieseling van het wagenpark. Ze verwees ook naar het kader voor de lage-emissiezones (LEZ) die de regering heeft uitgewerkt en die reeds in Antwerpen gerealiseerd is. ‘Ik sluit niet uit dat heel wat steden en gemeenten zullen volgen en dat ze nog strengere normen zullen opleggen’, aldus de milieuminister. Ze erkende dat op een aantal plaatsen de Europese milieunormen niet gehaald worden. Dat komt onder meer door het gebruik van dieselwagens. ‘Maar we kunnen niet van vandaag op morgen zeggen: laat uw wagen staan.’

Voorts verwees ze naar de grensoverschrijdende vervuiling, de industrie en de huishoudens. Een verbod op de verkoop van dieselwagens, zoals een aantal buurlanden hebben beslist, ligt volgens haar niet op de tafel van de Vlaamse regering, die eerder inzet op stimuleren. Minister Schauvliege zei nog de rechtszaak af te wachten. In een aantal landen hebben de milieuverenigingen gelijkaardige rechtszaken gewonnen, in andere landen verloren.

Bovendien vond ze het eigenaardig dat enkel de Vlaamse regering werd gedagvaard. Een aantal bevoegdheden, onder meer inzake bedrijfswagens of productnormering, zijn federale materie. ‘Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen op zijn niveau: de gemeenten, de federale regering, Europa’, aldus nog Schauvliege.

Groen hekelt ‘lauwe’ reactie Schauvliege op dagvaarding

Vlaams parlementslid voor Groen, Elisabeth Meuleman, is teleurgesteld in de lauwe reactie van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) op de dubbele dagvaarding wegens de slechte luchtkwaliteit. ‘Als burgers een minister voor de rechter dagen, zou dat een wake-upcall moeten zijn. Voor Schauvliege begint het dagelijkse realiteit te worden, en nog gaat er geen belletje rinkelen’, reageert ze.

Voor Meuleman is het dringend tijd dat de minister luistert naar wat er op straat leeft en ‘eindelijk doet waarvoor ze verkozen is: een verantwoordelijk beleid voeren waar de mensen achter kunnen staan. In plaats daarvan blijft ze koppig beleidsbeslissingen nemen die ons leefmilieu niet of nauwelijks vooruithelpen en dwingt ze betrokken burgers om dan maar via de rechtbank hun gelijk te halen. Dat is intriest.’ ,Voor Groen probeert minister Schauvliege andermaal haar verantwoordelijkheid te ontlopen door te stellen dat luchtverontreiniging ‘geen louter Vlaamse zaak’ is. ‘Het Terhilssdossier is een “Limburgs dossier”, dit dossier is geen “louter Vlaams dossier”. Heeft Schauvliege door hoe ver haar verantwoordelijkheden reiken? Met deze parapluhouding geeft ze in elk geval aan van niet’, vindt Meuleman.

‘Schauvliege zou hiervan moeten wakker liggen, in plaats van te relativeren’

Groen ziet verschillende haalbare oplossingen voor een aanzienlijke verbetering van de Belgische luchtkwaliteit: een geleidelijke invoering van een lage emissiezone in heel Vlaanderen en een even geleidelijke uitfasering van dieselwagens met een duurzaam alternatief voor iedereen die zijn diesel wegdoet, een mobiliteitsbudget, een slimme kilometerheffing en de aanplanting van meer groen langs verkeersassen en woongebieden.

‘Schone lucht is een recht van iedereen. Schauvliege mag dan beweren dat ze al veel doet, alle wetenschappelijk onderzoek bewijst het tegendeel. Metingen van haar eigen administratie, van Airbezen en van Greenpeace tonen aan dat we nergens in Vlaanderen de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie halen. Als minister van Leefmilieu zou Schauvliege hier van moeten wakker liggen in plaats van dit te relativeren’, besluit Groen.

Partner Content