Schauvliege kaatst bal terug: 'Pleiten jullie zelf ook schuldig?'

02/12/14 om 09:57 - Bijgewerkt om 10:24

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege kaatst de bal terug naar de BV's die een rechtzaak aanspanden omdat de regering te weinig doet in de strijd tegen de klimaatverandering. 'Durven jullie ook schuldig te pleiten?'

Schauvliege kaatst bal terug: 'Pleiten jullie zelf ook schuldig?'

© belga

'Het is heel positief dat Bekende Vlamingen de klimaatproblematiek onder de aandacht brengen, maar zeggen dat er niets gebeurt is een brug te ver'. Zo heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) gereageerd op de ingebrekestelling van de vzw Klimaatzaak. De minister wijst er ook op dat de strijd tegen klimaatverandering niet enkel door de overheid opgelegd kan worden. 'We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen.'

Elf BV's stelden maandag de federale en regionale overheden van ons land in gebreke omdat ze onvoldoende zouden ondernemen in de strijd tegen klimaatverandering. De ingebrekestelling heeft Schauvliege nog niet ontvangen, maar de minister wil het gesprek met de initiatiefnemers aangaan en toelichting verstrekken bij het Vlaamse beleid.

In een brief aan De Morgen en in het VRT-radioprogramma De Ochtend betwistte Schauvliege dat de Vlaamse regering niets onderneemt. Ze verwijst onder meer naar de isolatiepremies en de renovatie van sociale woningen. Voor een eerste groep prioritaire maatregelen is in het Vlaamse klimaatfonds 20 miljoen euro opzijgezet. Op Europees niveau heeft België ingestemd met de doelstelling om de uitstoot van CO2 tegen 2030 met 40 procent te verminderen.

Bijkomende maatregelen

Het spreekt volgens Schauvliege voor zich dat er daarvoor nog bijkomende maatregelen genomen moeten worden, met name op het vlak van mobiliteit, een sector waar de uitstoot blijft toenemen. Schauvliege hamert erop dat niet enkel de overheid de klimaatproblematiek moet aanpakken, maar dat "iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen", bijvoorbeeld door minder vaak de wagen te nemen of wat meer te letten op onze consumptie. "'De staat' is geen anoniem kantoor ergens in een Brussels torengebouw, maar de optelsom van ons collectieve gedrag", klinkt het in de brief van de minister.

Daarbij richt ze zich ook tot de initiatiefnemers. 'Ik durf schuldig te pleiten', zegt Schauvliege, die weet dat ze haar verbruik zelf beter zou verlagen. 'Durven jullie als bekende en prominente Vlamingen ook schuldig te pleiten?, kaatst ze de bal terug.' Het was een uitspraak die nogal wat reactie losweekte op Twitter.

Net vanmorgen raakte namelijk ook bekend dat een petitie tegen bedrijfswagens op één dag al 10.000 keer ondertekend werd. De initiatiefnemers vinden dat het systeem is scheefgegroeid, en dat het huidig fiscaal voordeel leidt tot langere files en meer luchtvervuiling.

Onze partners