Schauvliege bevestigt milieuvergunning Essers

21/04/17 om 12:36 - Bijgewerkt om 13:16

Bron: Belga

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege heeft de milieuvergunning voor de uitbreiding van logistiek bedrijf H.Essers aan de Transportlaan in Genk bevestigd. De vergunning werd aangevochten door de milieuorganisaties Greenpeace, Limburgse Milieukoepel, Buurtopbouwwerk Winterslag en Natuurpunt.

Schauvliege bevestigt milieuvergunning Essers

Joke Schauvliege © Belga Image

De milieuverenigingen lieten eind vorig jaar weten met inzamelacties voldoende geld te willen verzamelen om de juridische strijd tegen de uitbreiding zo lang mogelijk te voeren. Ze vinden het gebied te waardevol.

Schauvliege bevestigt vrijdag de milieuvergunning die in oktober vorig jaar werd toegekend door de provincie Limburg. Ze vroeg daarvoor advies aan onder meer het Agentschap voor Natuur en Bos, het departement Leefmilieu en de Vlaamse Milieumaatschappij en kreeg enkel positieve feedback. 'De hinder en de effecten op mens en milieu en de risico's voor de externe veiligheid kunnen tot een aanvaardbaar niveau worden beperkt', aldus de minister.

Schauvliege legt wel nog enkele bijkomende maatregelen op voor de opslag van brandbare stoffen en een goede infiltratie van regen in de bodem. Tegen het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor Essers loopt nog een procedure bij de Raad van State. Die heeft nog geen uitspraak gedaan.

Milieuverenigingen: 'Vermoeden beïnvloeding'

De milieuverenigingen blijven strijdvaardig. 'Er lopen nog procedures tegen de bouwvergunning en het GRUP en we bekijken of we ook de milieuvergunnnig opnieuw kunnen aanvechten', is te horen bij Gust Feyen van de Limburgse Milieukoepel.

'We bekijken of we de beslissing van de minister kunnen aanvechten bij de Raad van State', zegt Gust Feyen van de Limburgse Milieukoepel. 'Daarvoor moeten we wel procedurefouten kunnen aantonen.'

Feyen is naar eigen zeggen niet verbaasd dat Schauvliege unaniem positieve adviezen kreeg. 'Ik begrijp niet hoe die administraties tot een dergelijk advies komen en vermoed dat er sprake is van politieke beïnvloeding.' De organisaties hebben nu nog een zaak lopen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, tegen de bouwvergunning die werd afgeleverd door de provincie, en bij de Raad van State, tegen het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP). 'Geld mag geen breekpunt zijn, want het gaat hier over veel belangrijker zaken, over waardevolle habitatgebieden', besluit Feyen.

Onze partners