Saoedisch zitje: ‘Reynders had bijna hele werkdag tijd om te antwoorden’

Didier Reynders © Belga

Oppositiepartij Groen heeft een reeks e-mails in handen gekregen tussen Belgisch VN-ambassadeur Marc Pecsteen en het kabinet van buitenlandminister Didier Reynders.

Naast de bevestiging dat het kabinet-Reynders mee groen licht gaf voor de steun aan een Saoedisch zitje in de VN-Vrouwenrechtencommissie, tonen ze voor de groenen duidelijk aan dat de regering en de minister “bijna een hele werkdag” hadden om zich over de stemming te buigen. De premier sprak gisteren in de Kamer over “slechts enkele uren”.

In een eerste mail – verstuurd op woensdag 19 april om 00.33 uur (New Yorkse tijd) wordt de onverwachte VS-eis om te stemmen een eerste keer aangekaart door de Belgische vertegenwoordiging bij de VN. “Behoudens tegenbericht en op basis van eerder informeel overleg met uw diensten zal deze post voor alle bovenvermelde kandidaten stemmen”, luidt het daarin. “Bijna een hele werkdag later” – om 15.34 uur (Belgische tijd) – vertrekt een mail terug van op het kabinet-Reynders. Daarin wordt erop gewezen dat er voor de vrouwenrechtencommissie sprake is van een ‘clean slate’, wat betekent dat er evenveel kandidaten zijn als te verdelen zitjes. “Ik heb besloten deze clean slates te respecteren en dus alle kandidaturen te steunen. Ik ware u erkentelijk de kandidaten in de mate van het mogelijke op de hoogte te brengen op een wijze die u het meest gepast lijkt”, zo klinkt de boodschap richting New York.

Wat wist de premier?

Oppositiepartij Groen reageert verbolgen. “Nu is het ook een zaak van de premier. Ofwel heeft Reynders hem niet goed geïnformeerd, ofwel heeft hij gisteren het parlement proberen iets wijs te maken”, foetert Kristof Calvo. “Bijna een hele werkdag heeft de regering en de minister gehad om zich te buigen over de stemming. Niet slechts enkele uren, zoals gisteren gezegd.”

Calvo en zijn partijgenoot Wouter De Vriendt besluiten uit de mails ook dat het amper meespeelde of het Saoedische zitje een goede zaak zou zijn voor vrouwenrechten in Saoedi-Arabië. Dat gevraagd wordt om de kandidaten op passende wijze op de hoogte te brengen, noemen ze “een weinig subtiele lobbycampagne om stemmen te verzamelen voor de Belgische zetel in de VN-Veiligheidsraad”.

Uit de mails blijkt tot slot dat onder diplomaten ergernis leeft over de ontstane perceptie: “Sommige persberichten insinueren dat onze PV in New York hierin op eigen initiatief zou gehandeld hebben en de minister niet op de hoogte zou zijn geweest. Het geeft een onterecht beeld van onze FOD als een ongecontroleerd lichaam.”

Oppositiepartij Groen eist van premier Charles Michel “vandaag nog duidelijkheid”. “Wat wist hij wanneer? De diplomatie beklaagt zich in de mail van gisteren terecht over het feit dat zij ten onrechte de zwarte piet toegeschoven krijgen”, besluiten Calvo en De Vriendt.

Partner Content