Sanctorum verlaat Groen: 'Politieke stilstand is dieperliggende oorzaak'

03/09/16 om 16:55 - Bijgewerkt om 17:11

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum heeft meer uitleg gegeven bij zijn beslissing om de partij Groen te verlaten. Die keuze heeft met meer te maken dan enkel het dossier van het onverdoofd slachten, al was dat wel de katalysator. Hij wil zijn partij ook niet met de vinger wijzen, maar wijst op een volgens hem breder en dieperliggend probleem: de politieke stilstand.

Sanctorum: 'Politieke stilstand is dieperliggende oorzaak'

Hermes Sanctorum © Belga Image

Hermes Sanctorum verraste vriend en vijand door aan te kondigen dat hij Groen verlaat en de komende drie jaar als onafhankelijke gaat zetelen in het Vlaams Parlement. 'Ik wil voluit voor een totaalverbod op onverdoofd slachten blijven gaan, zonder de handrem op', zegt hij in de krant Het Laatste Nieuws.

Persoonlijke principes

Met politieke berekening of met diepere onvrede met de partijwerking heeft zijn beslissing niks te maken, zo verzekert hij aan persagentschap Belga. Een keuze op basis van persoonlijke principes, dus.

Maar waarom uit een partij stappen die, zo bevestigde ze zaterdag nog eens, zelf ook voor een verbod op het onverdoofd slachten is? Sanctorum: 'Het is goed dat een partij een standpunt inneemt. Maar het hebben van een partijstandpunt is een passieve houding. Ik wil er actief voor zorgen dat het verbod er komt. Dat is een gewetenskwestie'.

Electorale berekening

De stap naar de dieperliggende oorzaak van Sanctorums beslissing is dan nog maar klein: de politieke stilstand. 'Partijhoofdkwartieren moeten constant rekening houden met hun kiezers en hun achterban. Ze zijn voortdurend bezig met electorale berekening.'

'Er wordt in het politieke debat ook steeds hardere taal gebruikt. Zo lijkt het alsof er een permanent politiek conflict is, maar in de praktijk kabbelt alles voort en verandert er niks. Eigenlijk is het politiek systeem op die manier heel behoudsgezind', legt Sanctorum uit.

Geen partijkleur

Volgens Sanctorum delen verschillende collega's zijn frustratie. 'Ik ben helemaal niet alleen met die boodschap. Veel parlementsleden zijn in de politiek gestapt om iets ten goede te veranderen in de samenleving, maar botsen op dezelfde frustratie. Dat heeft ook niets met partijkleur te maken'.

'Ik besef dat ik hiermee een streep trek onder mijn politieke carrière', aldus nog Sanctorum. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners