Samusocial-commissie: Peraïta roept portretrecht in tegen journalisten

Pascale Peraïta © Belga Image

De gewezen OCMW-voorzitster van Brussel wil niet gefotografeerd of gefilmd worden, maar verschillende media gaan daar niet mee akkoord.

De gewezen OCMW-voorzitster van Brussel, Pascale Peraïta, wordt deze namiddag verwacht in de parlementaire onderzoekscommissie Samusocial in het Brussels Parlement. Ze roept het portretrecht in en wenst niet gefotografeerd of gefilmd te worden, zoals overigens ook de twee andere getuigen die dinsdag gehoord worden,Valérie Vierset en Rita Glineur.

Maar verschillende hoofdredacteurs en directeurs informatie hebben in een mededeling aan commissievoorzitter Stefan Cornelis (Open VLD) laten weten daar niet mee akkoord te gaan. In een brief vragen ze de commissievoorzitter om het verbod om te filmen, op te heffen. De ondertekenaars menen dat het automatisch instemmen met het portretrecht door een getuige, of het nu gaat om een publiek persoon of niet, ‘volledig ingaat tegen de persvrijheid en de openbaarheid van de debatten’.

Algemeen belang

‘We kunnen begrijpen dat een niet-gemediatiseerde getuige, die dus onbekend is bij het brede publiek, vraagt om onherkenbaar gefilmd of gefotografeerd te worden. Maar we kunnen u niet volgen indien het gaat om een publiek persoon of een publiek mandataris zoals mevrouw Pascale Peraïta, die betrokken is in een debat met algemeen belang’, benadrukken de hoofdredacteurs en directeurs informatie. Voor hen is, gezien de context, het respect van het privéleven en het portretrecht van Pascale Peraïta ‘duidelijk ondergeschikt aan het recht en de plicht om te informeren’. Elke beslissing die haar persoonlijke rechten laten voorgaan gaat in tegen artikel 10 van de Europese Conventie van de Rechten van de Mens, luidt het nog.

De brief is ondertekend door de redactieverantwoordelijken van het persagentschap Belga, BRUZZ, Bx1, Het Laatste Nieuws, La Dernière Heure, La Libre Belgique, l’Echo, Le Soir, Reporters Press Agency, RTBF, RTL info en VRT.

Cornelis laat in een reactie weten dat het niet aan de commissie is om daarover te oordelen of om dit op te leggen. ‘Ik deel enkel mee dat ze hun portretrecht inroepen’, zei hij.

Samusocial-schandaal

Peraïta wordt beschouwd als een van de aanstokers van het gesjoemel bij Samusocial. Als directrice en later gedelegeerd bestuurder streek ze niet alleen jarenlang riante zitpenningen op, er wordt ook vermoed dat ze erg goed op de hoogte was van de hele financiële constructie.

Van de hoorzitting voor de onderzoekscommissie wordt weinig verwacht: haar advocaat heeft al laten weten dat ze zich op haar zwijgrecht beroept en dus op geen enkele vraag van de commissieleden zal antwoorden. Peraïta ‘wil haar verklaringen voorbehouden voor de gerechtelijke autoriteiten’, klonk het.

Morgenmiddag mag gewezen Brussels burgemeester Yvan Mayeur zijn rol in het Samusociaal-schandaal komen verklaren in het Brussels parlement. Ook hij kwam in opspraak omdat hij riante zitpenningen opstreek bij de daklozenorganisatie en moest uiteindelijk onder grote druk van de Brusselse oppositie zijn burgemeesterssjerp inleveren.

Partner Content