'Samenwerking met Marokko verbeteren op hoogste niveau kan nooit kwaad'

24/11/15 om 09:03 - Bijgewerkt om 09:03

Het telefoontje van koning Filip naar zijn Marokkaanse collega Mohamed VI, om nauw samen te werken op vlak van veiligheid, wil volgens Jan Jambon niet zeggen dat de samenwerking met Marokko spaak loopt.

'Samenwerking met Marokko verbeteren op hoogste niveau kan nooit kwaad'

© BELGA

Dat koning Filip zijn Marokkaanse collega heeft gebeld met de vraag nauw samen te werken op het vlak van veiligheid en inlichtingen, moet vooral gezien worden als een vorm van 'ondersteuning van de bestaande samenwerking tussen België en Marokko.' 'Het is zeker niet zo dat de samenwerking met de Marokkaanse diensten slecht is. De relaties zijn goed, maar het kan nooit kwaad dat de samenwerking ondersteund wordt vanop het allerhoogste niveau', legt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uit aan Belga.

Permanente verbindingsofficier

De Belgische koning Filip heeft telefonisch contact opgenomen met zijn Marokkaanse ambtsgenoot Mohamed VI. Dat gebeurde op initiatief van de Belgische regering. In het telefonische contact heeft koning Filip aan Marokko gevraagd 'nauw samen te werken op het gebied van inlichtingen en veiligheid.'

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon mag het contact tussen beide koningen zeker niet gezien worden als een teken dat de samenwerking tussen de politie- en veiligheidsdiensten van beide landen spaak loopt. 'Zeker niet', zegt de woordvoerder van Jambon. 'De relaties met Marokko zijn goed', klinkt het, onder meer verwijzend naar een recent bezoek van N-VA-ministers Jambon, Francken en Vandeput aan Noord-Afrika (onder andere Marokko) en naar het feit dat er een permanente verbindingsofficier van de Belgische politie in het Marokkaanse Rabat zit.

Logisch

'Men mag zeker niet de indruk krijgen dat er niet goed wordt samengewerkt tussen de diensten. Die samenwerking is goed en op het vlak van veiligheid is samenwerking en het uitwisselen van informatie het hoogste goed. Maar het kan nooit kwaad dat die samenwerking nog eens wordt ondersteund vanop het allerhoogste niveau. Zo'n contact kan versterkend werken', aldus de woordvoerder van Jambon.

Dat aan de Marokkaanse diensten om nauwe samenwerking gevraagd wordt, is volgens het kabinet-Jambon ook niet meer dan logisch. 'Vorige week heeft informatie van de Marokkaanse diensten nog de doorslag gegeven in het Franse onderzoek rond Abdelhamid Abaaoud', klinkt het. (Belga/AVE)

Onze partners