Samenscholingsverbod in Elsene na anti-Kabilabetogingen

18/12/11 om 18:02 - Bijgewerkt om 18:02

Er wordt gevreesd voor nieuwe incidenten op dinsdag, wanneer de Congolese president de eed aflegt.

Samenscholingsverbod in Elsene na anti-Kabilabetogingen

© Image Globe

De Brusselse gemeente Elsene zal minstens de komende week geen enkele samenscholing of manifestatie toestaan en tolereren. Er wordt gevreesd voor nieuwe incidenten op dinsdag, wanneer de Congolese president Joseph Kabila de eed aflegt.

Dat heeft burgemeester Willy Decourty (PS) gezegd tijdens een gesprek met vertegenwoordigers van de Congolese gemeenschap in zijn gemeente.

"De Congolese gemeenschap moet begrijpen dat de incidenten van de voorbije weken absoluut niet in hun belang zijn", zegt Decourty. "Iedereen kan begrijpen dat er betoogd wordt om de situatie in Congo aan te klagen. Maar het kan niet dat die betogingen telkens opnieuw door een kleine minderheid misbruikt worden om rel te schoppen. Dit dreigt zich tegen de hele Congolese gemeenschap te keren. Er is nu al een stijgende vijandelijkheid merkbaar, die elk moment kan omslaan in regelrechte xenofobie."

Eedaflegging

Aanstaande dinsdag legt de nieuw verkozen Congolese president Jospeh Kabila in Kinshasa de eed af. Oppositieleider Etienne Tshisekedi, die de verkiezingsoverwinning opeist, heeft zijn aanhangers opgeroepen dan massaal op straat te komen. Dat zou ook in de Matongewijk het geval kunnen zijn.

Decourty: "We zijn ons bewust van het gevaar. Sowieso zal de politie de hele week duidelijk aanwezig zijn op het terrein en zullen de agenten zeer waakzaam zijn en optreden tegen elke samenscholing."

Aanhouding

Het Brusselse parket heeft al 10 dossiers behandeld van relschoppers die opgepakt waren na de anti-Kabilabetoging van zaterdag in Brussel. Voor vijf van die mensen heeft het parket een aanhoudingsmandaat gevraagd. Die worden nog voor de onderzoeksrechter geleid. Dat meldt het Brusselse parket.

De Brusselse politie pakte zaterdag naar aanleiding van de rellen in de Matongewijk 144 mensen op. In 123 gevallen ging het om een administratieve aanhouding voor verstoring van de openbare orde. De 21 anderen werden opgepakt op verdenking van verschillende misdrijven. (Belga/KVDA)

Onze partners