Samenscholingsverbod in Borgerhout na nieuwe oproep tot manifestatie

18/09/12 om 18:08 - Bijgewerkt om 18:08

De stad Antwerpen vaardigt een samenscholingsverbod uit in Borgerhout omdat er opnieuw per sms is opgeroepen tot een manifestatie tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'.

De stad Antwerpen vaardigt een samenscholingsverbod uit in Borgerhout voor woensdag 19 september omdat er opnieuw per sms is opgeroepen tot een manifestatie tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'. Het verbod is geldig tussen 12 en 24 uur in de omgeving van Drink, waar eerder al een protestactie uit de hand liep.

De stad benadrukt dat het niet mogelijk was om een samenscholingsverbod uit te vaardigen voor de voorbije protestactie, aangezien toen een reuzenstoet en braderij georganiseerd werden op de Turnhoutsebaan.

Op het moment dat een groep actievoerders wilde doorbreken richting Turnhoutsebaan, werden ze massaal opgepakt. Uiteindelijk werden zaterdag 230 heethoofden administratief aangehouden. Drie onder hen werden ook gerechtelijk aangehouden, onder meer voor verboden wapendracht. Alle gearresteerden mogen nog een GAS-boete, combitaks en/of alternatieve sanctie verwachten.

Tot de manifestatie van het voorbije weekend, die niet aangevraagd was en waar dus geen toestemming voor was gegeven door burgemeester en politie, was eind vorige week opgeroepen per sms.

Aangezien intussen soortgelijke tekstberichtjes zijn verstuurd om op 19 september opnieuw samen te komen, grijpt de stad nu al in door middel van een samenscholingsverbod. Dat is geldig in de sector die begrensd wordt door (en inclusief) de straten Sint-Elisabethstraat, Korte Zavelstraat, Handelstraat, Onderwijsstraat, Pothoekstraat, Vlagstraat, Guldensporenstraat, Statielei, Turnhoutsebaan, Carnotstraat en Dambruggestraat. (Belga/INM)

Onze partners