'Samenscholingsverbod Borgerhout is provocatie'

12/01/13 om 15:28 - Bijgewerkt om 15:28

Antwerps burgemeester De Wever vaardigde het verbod uit nadat de voorbije dagen via sociale media en sms was opgeroepen tot een niet-aangevraagde manifestatie tegen Mohammedcartoons.

'Samenscholingsverbod Borgerhout is provocatie'

© Belga

In Borgerhout bij Antwerpen geldt een samenscholingsverbod, uitgevaardigd door Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) omdat was opgeroepen tot een manifestatie tegen Mohammedcartoons. Districtsburgemeester Marij Preneel (Groen) vindt de maatregel voorbarig en te drastisch, PVDA+ spreekt zelfs van een non-event en een provocatie.

Het samenscholingsverbod is om 12 uur ingegaan en loopt tot middernacht.

De Wever vaardigde het verbod uit nadat de voorbije dagen via sociale media en sms was opgeroepen tot een niet-aangevraagde manifestatie tegen cartoons rond de profeet Mohammed in een Frans tijdschrift.

Preneel: 'Contraproductief'

Uit de contacten die Preneel met Marokkaanse organisaties en Marokkaanse Borgerhoutenaren had, blijkt volgens haar dat er tot nu toe nog niet massaal werd opgeroepen om deel te nemen aan de manifestatie zoals dat op 15 september het geval was met het protest tegen de anti-islamfilm.

"In dat opzicht vind ik een samenscholingsverbod contraproductief. Het trekt relschoppers aan en mensen voelen zich geviseerd, want opeens is het verdacht als ze met enkelen samen over de Turnhoutsebaan lopen. Zo'n verbod lijkt een krachtig signaal, maar je mag de impact ervan niet onderschatten, want het wekt heel wat negatieve gevoelens op. Het is altijd gevaarlijk om meteen de grote middelen in te zetten als dat niet nodig is."

PVDA: 'Non-event'

Ook PVDA+ vindt de oproep een non-event dat bewust wordt opgeklopt.

Tom Claessens, fractievoorzitter van de PVDA+ in Borgerhout: "Niemand in Borgerhout had van die oproep tot betogen gehoord tot hij de voorpagina's haalde, maar er wordt dan wel meteen een samenscholingsverbod ingesteld dat heel veel gezinnen treft in hun woonbuurt en in hun activiteiten. Bovendien hangt men alweer een negatief beeld op van de jongeren in Borgerhout, allemaal op basis van een oproep waarvan het bestaan zelfs in vraag wordt gesteld."

Administratieve aanhoudingen

Omstreeks 18 uur hadden er zich nog geen incidenten voorgedaan. De politie verrichte wel twee administratieve aanhoudingen.

"Eén van de opgepakte jongeren was gekend bij ons als een lid van het ontbonden Sharia4Belgium. Hij was ook betrokken bij de oproep in sociale media tot de niet-aangevraagde manifestatie. Hij stond op het punt om de openbare orde te verstoren en werd dus administratief aangehouden", zegt politiewoordvoerdster Veerle De Vries. De andere werd opgepakt, omdat hij het samenscholingsverbod schond. "Hij maakte deel uit van een groepje van vier. De drie anderen gaven wel gevolg aan de vraag van de politie om er weg te gaan, maar hij niet." (Belga/KVDA)

Onze partners