Sam Neill bezoekt in Poperinge graf van gesneuvelde grootouder

24/04/15 om 04:26 - Bijgewerkt om 04:26

De Nieuw-Zeelandse acteur Sam Neill, onder meer bekend van Jurassic Park, heeft op de militaire begraafplaats Lijssenthoek in Poperinge het graf van zijn grootvader bezocht. Die sneuvelde op 36-jarige leeftijd in juni 1917 in Mesen.

Sam Neill bezoekt in Poperinge graf van gesneuvelde grootouder

Sam Neill bij het graf, in de ABC-documentaire © /

De acteur trok naar de Westhoek voor een documentaire naar aanleiding van Anzac Day. Elk jaar herdenken Australiërs en Nieuw-Zeelanders op 25 april hun gesneuvelde soldaten. De documentaire werd deze week uitgezonden op de Australische zender ABC.

Voor Sam Neill was het een erg emotioneel moment. Dat zei hij en het was ook te zien in de uitzending. Hij was nooit eerder bij het graf geweest van zijn grootvader langs moederskant, luitenant-kolonel Bob Ingham. Bij het lezen van het opschrift barstte de acteur in tranen uit: "So he passed over and all the trumpets sounded for him on the other side", een citaat van de Engelse schrijver John Bunyan. ("Dus maakte hij de overtocht, en alle trompetten schalden voor hem aan de overkant")

Ingham liet een vrouw en twee kinderen achter, onder wie de toen 4 jaar oude moeder van Neill. "De dochter van een soldaat huilt nooit", kreeg zijn moeder te horen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners