Salah Abdeslam in gevangenis van Brugge, woensdag voor raadkamer

Advocaat Sven Mary © Belga Image

Salah Abdeslam verschijnt woensdag voor de Brusselse raadkamer. Die moet zich dan uitspreken over zijn verdere aanhouding. Volgens zijn advocaat Sven Mary werkt Abdeslam mee met de autoriteiten.

Binnen de vijftien dagen, tellende vanaf zaterdag, moet de raadkamer zich ook uitspreken over het Europees aanhoudingsbevel dat Frankrijk tegen de man heeft uitgevaardigd. De onderzoeksrechter heeft dat aanhoudingsbevel afgelopen namiddag aan Salah Abdeslam betekend, maar die heeft geweigerd om aan Frankrijk uitgeleverd te worden, aldus nog zijn advocaat Sven Mary.

Verzet

‘We hebben ons verzet tegen de uitlevering aan Frankrijk omdat er in België ook nog een gerechtelijk onderzoek loopt’, zegt Mary. ‘De Belgische speurders en onderzoeksrechter hebben goed werk verricht en moeten de kans krijgen dat verder te doen.’

‘Er is ook geen reden om zomaar in te gaan op de vraag van de Fransen, we moeten heus niet uit een soort misplaatst schuldgevoel op onze knieën gaan voor Frankrijk.’

Meewerkend

Volgens meester Mary werkt Salah Abdeslam mee met de Belgische gerechtelijke autoriteiten. ‘Zowel bij de speurders als bij de onderzoeksrechter heeft hij zich meewerkend opgesteld’, was het enige wat meester Mary daarover kwijt wou.

Ook op de vraag hoe Abdeslam zich momenteel voelde en welke indruk hij maakte, kon of wou meester Mary niet diep ingaan. ‘Hij maakt een indruk die normaal is voor iemand die net vier maanden op de vlucht is geweest en gearresteerd is. Hij is aangeslagen en heeft nog steeds pijn aan zijn been.’

Lees ook: ‘Salah Abdeslam wilde zich opblazen aan Stade de France, maar kwam op zijn stappen terug’

Gevangenis

Rond 17 uur heeft Abdeslam in een ziekenwagen de gebouwen van de Brusselse FGP verlaten richting de gevangenis, zo stelde Belga ter plaatse vast. Hij is intussen aangekomen in de gevangenis van Brugge en zal daar meer dan waarschijnlijk worden opgesloten in de afdeling ‘Individuele en Bijzondere Veiligheid’. In die afdeling krijgen alle gevangenen een op maat gemaakt apart regime.

Salah Abdeslam in gevangenis van Brugge, woensdag voor raadkamer
© BELGA

De Brugse gevangenis is de enige strafinrichting in België die over een dergelijke afdeling beschikt. ‘Individuele en Bijzondere Veiligheid’ werd er in 2008 opgericht. De afdeling is uiteraard strikt beveiligd: de cellen hebben dubbele deuren, al het meubilair zit verankerd in de grond en is opgebouwd uit stevig materiaal en de televisie zit achter plexiglas. Dagelijks worden de cellen ook gecontroleerd op voorwerpen waarmee de gevangenen zichzelf, of iemand anders, kunnen verwonden. In de afdeling wordt veiligheidspersoneel ingezet dat speciaal is opgeleid om met gevangenen in een zeer specifiek regime om te gaan. ‘Er geldt een apart regime per gedetineerde, afhankelijk van de specificiteit van het dossier’, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. Ook een zorgteam staat in voor de begeleiding.

Dat met de komst van Salah Abdeslam nog een extra zware jongen aan de afdeling wordt toegevoegd, lijkt voor het personeel alvast geen probleem te vormen. ‘Er heerst helemaal geen ongerustheid over zijn mogelijke komst, het is onze job’, zegt Gino Hoppe van ACOD Gevangenissen. ‘Het zou ook niet meer dan logisch zijn, mocht Abdeslam naar die afdeling komen, die is daarvoor ingericht.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content