'Salah Abdeslam belde op avond van Parijse aanslagen met gedetineerde' (video)

08/12/15 om 20:37 - Bijgewerkt om 22:04

Salah Abdeslam heeft volgens de RTBF op de avond van 13 november gebeld met een gedetineerde in de gevangenis van Namen. De man, afkomstig van Molenbeek, ontkent.

'Salah Abdeslam belde op avond van Parijse aanslagen met gedetineerde' (video)

Salah Abdeslam © Belga Image

Salah Abdeslam , een van de verdachten van de terroristische aanslag op Parijs, heeft op de avond van 13 november gebeld met een gedetineerde in de gevangenis van Namen. De gedetineerde was afkomstig uit Molenbeek. Dat heeft de RTBF dinsdag bekendgemaakt. Abdeslam is nog steeds voortvluchtig.

De gedetineerde is afkomstig uit dezelfde buurt als Abdeslam en zit een straf uit voor diefstal. Hij staat niet op de lijst van geradicaliseerde personen. De gedetineerde is een leeftijdsgenoot van Abdeslam en beschikt in de gevangenis blijkbaar over een gsm. Zowel de administratie van het gevangeniswezen als het parket van Namen verwijzen voor uitleg naar het federaal parket, maar dat weigert commentaar.

De gedetineerde zelf ontkent formeel dat hij gebeld werd, volgens zijn advocaat Philippe Leloup.

Leloup bevestigt dat de twee mannen indertijd vrienden waren in Molenbeek. De advocaat voegt er aan toe dat de informatie van de Franstalige openbare omroep "van de orde van de fantasie" is en dat die nodeloos de gedetineerde en diens familie verontrust. Bovendien is er volgens de advocaat geen enkel bewijs dat de gedetineerde een gsm in zijn bezit heeft. Volgens een vakbondsafgevaardigde van de gevangenis van Namen is er geen enkele gsm gevonden in de cel van de bewuste gedetineerde.

Abdeslam kocht in Parijs na de aanslagen een nieuwe sim-kaart en belde ermee naar zijn Molenbeekse vrienden die hem in Parijs kwamen ophalen. Volgens de RTBF werd met dezelfde telefoon en sim-kaart ook naar de gedetineerde in Namen gebeld.

Onze partners