Sabotage Doel 4: 'Drie veiligheidsagenten van Securitas op non-actief gezet'

08/09/14 om 19:35 - Bijgewerkt om 22:07

Drie veiligheidsagenten van Securitas die in de kerncentrale van Doel 4 werken, zouden op non-actief zijn gezet in het kader van het onderzoek naar de sabotage van Doel 4. Securitas spreekt echter tegen dat een "interne verschuiving van personeel" iets met de sabotage te maken heeft.

Sabotage Doel 4: 'Drie veiligheidsagenten van Securitas op non-actief gezet'

© BELGA

De drie Securitas-veiligheidsagenten waren aan het werk in de controlekamer op het moment dat iemand 65.000 liter smeerolie liet weglopen, waardoor de turbine zware schade opliep, zo meldt VTM Nieuws. Het staat nu vast dat dat doelbewuste sabotage was.

Volgens experts is het onmogelijk dat de veiligheidsagenten zelf het handwiel hebben gesaboteerd, want zij blijven in hun controlekamer. Maar toch besliste de kerncentrale vorige week vrijdag om ze op non-actief te zetten, in het belang van het onderzoek.

Volgens Securitas gaat het echter om foute informatie. "Het feit dat er een dienst veranderd is in de planning van drie mensen die in Doel werken, heeft absoluut niets te maken met de gebeurtenissen die in Doel hebben plaatsgevonden. Er wordt regelmatig met de planning geschoven. Dat is geen uitzonderlijk feit", zegt Securitas-woordvoerder Gerrit Bellon. "Het ging om twee dagen. Ze zijn opnieuw gewoon in Doel gepland." Of het personeel op de dag van de sabotagefeiten aan het werk was, kon Bellon niet zeggen. Het bewakingsbedrijf benadrukt dat het veiligheidspersoneel, zoals alle andere centralemedewerkers, streng gescreend wordt.

Dinsdag zijn er verschillende infosessies gepland voor het personeel in de kerncentrale. (Belga/TE)

Bekijk meer video's van vtmnieuws op

Lees meer over:

Onze partners