RVA: Tijdskrediet strenger, maar vraag daalt niet

14.000 werklozen zochten geen nieuwe job en weigerden een opleiding. © BELGA

Dat besluiten Het Nieuwsblad en De Standaard dinsdag uit cijfers van de RVA. In het tweede trimester van dit jaar koos zelfs bijna een vijfde méér werknemers voor tijdskrediet dan een jaar eerder (+18,8%). Het eerste semester toonde wel een daling met 16,6 procent.

Gemiddeld genoten dit jaar elke maand 50.778 werknemers een of andere vorm van tijdskrediet, of nauwelijks 1,4 procent minder dan vorig jaar. Nochtans zijn de voorwaarden sinds september vorig jaar verstrengd met striktere anciënniteits-, leeftijds- en loopbaanvereisten en een kortere maximumduur

Luxeformule

Volgens zelfstandigenorganisatie NSZ gaat het in 67 procent van de gevallen om tijdskrediet “zonder motief”, dus zonder bijvoorbeeld zorg voor een ziek familielid als reden. De organisatie vindt reizen en andere ‘luxeformules’ “in deze tijden van crisis en besparingen niet langer te verantwoorden, laat staan te financieren”. Volgens de organisatie kosten alle vormen van tijdskrediet de overheid jaarlijks een miljard euro.

Het kabinet van minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) is voorlopig niet in paniek. “We halen onze budgettaire doelstellingen. En als we het bredere plaatje bekijken, is de trend dalend. Zeker bij de overheid”, luidt het. Al erkent de minister dat het in de privé minder eenduidig is. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content