RVA-sancties tegen werklozen kosten Waalse OCMW's 48 miljoen

12/07/11 om 12:13 - Bijgewerkt om 12:13

De sancties tegen werklozen kosten de Waalse OCMW's 48 miljoen euro, zo blijkt uit een studie van de Federatie van de OCMW's in Wallonië.

RVA-sancties tegen werklozen kosten Waalse OCMW's 48 miljoen

© Belga

De federatie vraagt de federale regering om maatregelen te nemen om deze groeiende transfer van lasten naar de gemeenten te stoppen.

De federale regering heeft de controle op werklozen verstrengd in het kader van het Plan voor de begeleiding en opvolging van werklozen. Er worden meer sancties uitgesproken en ook de duurtijd stijgt.

De gesanctioneerde werklozen, die hun uitkering voor een bepaalde periode verliezen, kloppen aan bij het OCMW. Uit het onderzoek blijkt dat hun aantal steeg van 373 in 2005 tot 4.615 in 2010.

Minimaliseren

'Bepaalde politieke autoriteiten hebben lange tijd het probleem niet willen erkennen. Vandaag zijn ze verplicht het probleem te erkennen, maar ze minimaliseren het. Naast de werkloosheidscijfers zou men ook de cijfers van de OCMW's moeten publiceren', vindt directeur-generaal van de federatie, Christophe Ernotte.

De lasten voor de gemeenten, die de tekorten van de OCMW's moeten opvangen, blijven stijgen. Charleroi zag een stijging van 570.000 euro in 2006 tot 2,6 miljoen in 2010.

De federatie vraagt de federale regering haar plan voor de begeleiding en opvolging van werklozen aan te passen. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners