'RVA komt fraude weer thuis controleren'

04/05/15 om 07:34 - Bijgewerkt om 07:38

Staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open Vld) heeft groen licht van de regering om de RVA onverwacht controles aan huis te laten doen.

'RVA komt fraude weer thuis controleren'

Bart Tommelein (Open VLD) © Belga Image

Dat schrijven de kranten van Mediahuis. De wijziging moet wel nog langs het beheerscomité van de RVA passeren, waar ze zal besproken worden met de vakbonden.

'Als er ernstige vermoedens van misbruik zijn, bijvoorbeeld als het energie- en waterverbruik alarmbellen doen afgaan, dan gaan de inspecteurs op pad', zegt Bart Tommelein in De Standaard.

Domiciliefraude onverwacht ter plaatse opsporen was sinds 2000 onmogelijk. Na een aanpassing van de sociale wet van 1961, doorgevoerd door toenmalig minister Laurette Onkelinx, moesten de RVA-controleurs de werkloze op de hoogte brengen en eerst een hoorzitting organiseren. De uitnodiging moest tien dagen op voorhand worden verstuurd, wat volgens Tommelein de fraudeur de kans gaf om alle sporen te wissen. 'In plaats van het fenomeen te bestrijden, steekt die maatregel gesjoemel een handje toe'.

Vorig jaar stelde de RVA 10.566 gevallen van domiciliefraude vast. Bij 21.970 controles was alles in orde. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners